Το υγειονομικό σύστημα της Κίνας εμπιστεύεται τον Ηλία Μόσιαλο

Το υγειονομικό σύστημα της Κίνας εμπιστεύεται τον Ηλία Μόσιαλο

Ένας Έλληνας, που ούτε η δική του κυβέρνηση δεν τον είχε εμπιστευθεί στη θέση του υπουργού Υγείας -πιθανότατα επειδή κάποιοι για τους δικούς τους λόγους δεν τον ήθελαν τότε στη συγκεκριμένη θέση- πρωταγωνιστεί σε ένα εντυπωσιακό ερευνητικό project το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος υπέγραψε σήμερα εκ μέρους του LSE, του οποίου είναι καθηγητής, παρουσία των υπουργών Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, τη συμφωνία για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, για την έρευνα του συστήματος υγείας της Κίνας.

Ο κ. Μόσιαλος είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Το νέο ερευνητικό κέντρο θα έχει παραρτήματα στο Λονδίνο και στο Πεκίνο και θα αποτελεί μια συνεργασία του LSE και των Tsinghua (το καλύτερο κινέζικο πανεπιστήμιο) και Peking Union Medical College που είναι η ιατρική σχολή του Tsinghua.

To PUMC φιλοξενεί την China Biobank, που είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με δείγματα από 5 εκατομμύρια Κινέζους –η αντίστοιχη βρετανική έχει μόλις 500.000 δείγματα.

Από τη συνεργασία των δύο πλευρών θα εγκαινιαστεί εντός του 2017 η μεγαλύτερη προοπτική μελέτη στον κόσμο με συμμετοχή 4 εκατομμυρίων Κινέζων και σύνδεση των αποτελεσμάτων της με τα δεδομένα της Biobank.

Θα είναι με διαφορά η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο ως τώρα. Η συνεργασία θα εστιάσει σε αρκετές νόσους, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο, τον διαβήτη, την νεφρική ανεπάρκεια και την ψυχική υγεία.

Το ερευνητικό κέντρο θα στηριχθεί τόσο από την Κίνα όσο και από τη Βρετανία. Το κέντρο θα συμβουλεύει την κινεζική κυβέρνηση σε θέματα προγραμματισμού, έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υγείας.