Το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου και η επίδραση της Αρχαίας Ελλάδας
Γεωπολιτική

Το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου και η επίδραση της Αρχαίας Ελλάδας

Όπως κάθε χρόνο τον μήνα Φεβρουάριο, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 του μηνός το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου, γνωστό ως Munich Security Conference ή MSC εν συντομία. Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, το Συνέδριο αναβλήθηκε για αργότερα μέσα στο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ενός «virtual» εικονικού δηλαδή Συνεδρίου με τηλε-διασκέψεις.

Το MSC και ο Πρέσβης Βόλφγκανκ Ίσινγκερ

Την Παρασκευή στις 19 Φεβρουαρίου, κατά την εναρκτήρια «virtual» τηλε-Συνεδρίαση του MSC, μίλησαν κατά σειρά ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν. Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν ειδικά στη Λιβύη, αλλά και γενικότερα στις εντάσεις που επηρεάζουν την Ασφάλεια τόσο στην περιφέρεια της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την διεθνή Κοινότητα.

Ειδικά ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε την ανάγκη η ίδια η ΕΕ να αναλάβει τον στρατηγικό έλεγχο των θεμάτων ασφαλείας που υφίστανται και επηρεάζουν την περιφέρεια της Ευρώπης. Επισήμανε ότι τα Κ-Μ της ΕΕ πρέπει να είναι πιο δραστήρια ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ, χωρίς να θέτουν εν αμφιβόλω την Ευρω-Αμερικανική αμυντική συνεργασία. Ήταν ο πλέον ξεκάθαρος στην διατύπωση των απόψεών του για την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη νοτιο-ανατολική γειτονιά της ΕΕ.

Ο συντονιστής του τηλε-Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής-Πρέσβης κος Wolfgang Ischinger (Ίσινγκερ), Προεδρεύων του Munich Security Conference (MSC) από το έτος 2008. Επί της Προεδρίας του το Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου αποτελεί την κορωνίδα στην ώσμωση των πολιτικών αντιμετώπισης διεθνών ζητημάτων Ασφάλειας στον πλανήτη.

Είναι πολύπειρος διπλωμάτης, που στην καριέρα του έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων ως πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, ως υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και σήμερα εκτός των άλλων είναι και μέλος στο governing Board του διεθνούς φήμης Ιδρύματος SIPRI στη Στοκχόλμη.

«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο…»

Ο δραστήριος πρέσβης κος Ίσινγκερ δεν αρκέστηκε στην Προεδρία του MSC, όπου δίδεται βήμα στους παγκόσμιους Ηγέτες, Προέδρους, Πρωθυπουργούς και εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα διεθνή θέματα ασφάλειας στον πλανήτη. Λάτρης και μελετητής της ιστορίας της Αρχαίας Ελλάδας, έκρινε ότι εκτός των Ηγετών θα έπρεπε να ακούγεται και η γνώμη των πολιτών. Το έτος 2015 εμπνεύστηκε την ίδρυση του Agora Strategy Group (ASG), ενός Ιδρύματος με πολυσχιδείς δραστηριότητες, που για την οικονομία του χώρου τους πολίτες εκπροσωπούν επιλεγμένοι σύμβουλοι - στρατηγικοί αναλυτές. Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής και τιμητικά διατηρεί τη θέση του Προεδρεύοντος του ASG.

Αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ASG ότι ο σκοπός ίδρυσης είναι, όπως περιγράφεται σε μετάφραση στο ακόλουθο κείμενο, που στην ιστοσελίδα προβάλλεται εντυπωσιακά επάνω στο ναό του Παρθενώνα: «Η Αγορά είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν το σημείο συνάντησης της Πόλης. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται εκεί για να συζητήσουν για πολιτική και δουλειές και για να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή. Αυτή η ιδέα ενέπνευσε την ίδρυση του Agora Strategy Group ως πάροχο πολιτικο-στρατηγικών συμβουλευτικών υπηρεσιών».

To ASG μπορεί και συμβάλει ουσιαστικά στην διευθέτηση και τελική επίλυση διεθνών θεμάτων ασφάλειας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό διατηρεί Γραφεία στο Μόναχο, το Βερολίνο και το Παρίσι. Τα θέματα ασφαλείας σε περιοχές όπως του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θεωρούνται υψηλής προτεραιότητας.

Προβληματισμοί και Συμπεράσματα

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, το MSC συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών επιλογών προς αντιμετώπιση κρίσεων ασφάλειας και διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε παγκόσμια ζητήματα γεωστρατηγικής.

Ο Προεδρεύων του MSC και του ASG έχει κατά καιρούς κάνει δηλώσεις σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κάποιες έχουν δημοσιευτεί και στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του αυτές θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ως Κράτη Μέλη στην περιφέρεια της ΕΕ, πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων Ασφάλειας, η επίλυση των οποίων δεν είναι θέμα ούτε ενός υπουργού, ούτε μίας Κυβέρνησης. Τα όποια τετελεσμένα αποτελέσματα επιλεγούν ή επιβληθούν από τη διεθνή Κοινότητα, θα επηρεάσουν όλους τους πολίτες σε εθνικό επίπεδο, τόσο άμεσα όσο και διαχρονικά στο μέλλον τις επόμενες γενεές.

Έκαστος Έλληνας εφ’ ου ετάχθη, θα πρέπει να συμβάλλει, αλλά και να μην στερηθεί τη δυνατότητα συμβολής, στην εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου και την θεσμοθέτηση των κανόνων διεθνούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, που άμεσα επηρεάζουν την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων.

(*) Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι σύμβουλος - στρατηγικός αναλυτής και συνεργάζεται με το ISDA στην Αθήνα, το ERPIC στην Λάρνακα, το UCLA/CMED στο Λος Άντζελες, το PRIF/APOME στη Φρανκφούρτη (adHoc), το ZSF στο Ζάγκρεμπ (adHoc), το ASG στο Μόναχο, το NESA CSS στην Ουάσιγκτον, το GMF of US στις Βρυξέλλες. Τέως Πρόεδρος του Experts Group (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων) του Οργανισμού Wassenaar Arrangement στη Βιέννη και μέλος του Arms Export Control Association. Ιδρυτής της περιφερειακής δεξαμενής σκέψης ROSED.