Το σπίτι της Άγκαθα Κρίστι

Το σπίτι της Άγκαθα Κρίστι

«Η καλύτερη στιγμή για να σχεδιάσεις ένα βιβλίο είναι ενώ πλένεις τα πιάτα»

Καλοφαγού, καλονοικοκυρά, καλή οικοδέποινα, «μαγείρεψε» μυθιστορηματικές περσόνες και φόνους αλησμόνητους. Η διασημότερη συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, 66 μυθιστορήματα μας άφησε και 14 συλλογές με μικρές ιστορίες. Υπήρξε εκείνη που δημιούργησε την Μις Μαρπλ και τον Ηρακλή Πουαρό. Και τροφοδότησε μια άλυτη μυστηριώδη μυθολογία γύρω από την εξαφάνισή της: έτσι ξαφνικά σηκώθηκε κι έφυγε, δηλώνοντας το όνομα της ερωτικής αντιζήλου της.

Αλλά θα μας απασχολήσουν τα σπίτια της, επί του παρόντος. Για όλα τα άλλα, και έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε ξανά.

Το σπίτι στο Λονδίνο

«Ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος σύζυγος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε γυναίκα: όσο περισσότερο αυτή γερνάει τόσο περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον του γι’ αυτή».

Αρχαιολόγος ο δεύτερος σύζυγός της και αρκετά χρόνια πιο μικρός, η Άγκαθα Κρίστι έζησε για 28 ολόκληρα χρόνια μαζί του, από το 1948 έως το 1976, στο σπίτι τους στο Τσέλσι του κεντρικού Λονδίνου. Από αυτό το σπίτι εμπνεύστηκε για να γράψει κάποια από τα διασημότερα μυστήρια φόνων. Για παράδειγμα, στο μυθιστόρημα «Third Girl» εμφανίζεται ένα κορίτσι που φαίνεται να μένει στο συγκεκριμένο σπίτι, πείθεται πως είναι δολοφόνος και ζητάει βοήθεια από τον Ηρακλή Πουαρό.



Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια Art Deco έπαυλη στο Swan Court, δίπλα στο King’s Road. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν ρεσεψιόν, κουζίνα, μπάνιο, ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο και αποθηκευτικούς χώρους, ενώ ο χώρος είναι ιδιαίτερα ανοιχτός και φωτεινός. Τα χρώματα κινούνται σε ουδέτερες αποχρώσεις. Τα ανοιχτά πατώματα και τα λευκά παράθυρα, πόρτες και ταβάνια προδιαθέτουν για μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το διαμέρισμα έχει μέγεθος 72 τ.μ. και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να μείνουν σε ένα σπίτι με αέρα… «μυστηρίου».

Το σαλόνι είναι άνετο, περιλαμβάνει τζάκι και κινείται σε αποχρώσεις του μπεζ και του γκρι, ενώ το φως μπαίνει άπλετο από τα μεγάλα λευκά παράθυρα. Το μπάνιο κινείται και αυτό σε ουδέτερα χρώματα και έχει μια πολύ κομψή μπανιέρα με τζάμι. Το παράθυρο επιτρέπει και σε αυτό το δωμάτιο να έχει το πλεονέκτημα του φυσικού φωτός.

Ένα πανέμορφο κρεβάτι με εντυπωσιακό κεφαλάρι βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο το οποίο είναι διακοσμημένο μινιμαλιστικά. Τα χρώματα του κουβερλί και των μαξιλαριών συμβάλουν σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, ώστε ο μελλοντικός ιδιοκτήτης να κοιμάται… ήσυχος.

Το σπίτι της Άγκαθα Κρίστι στους λόφους του Ντέβον

«Περίεργα πράγματα οι συνήθειες. Οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ποτέ ότι τις είχαν».

Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στο Torquay του Devon, στο οποίο έμεινε πιστή μέχρι το θάνατό της το 1976. Δεν ήταν μόνο το καταφύγιο της αλλά και η τοποθεσία που της έδινε έμπνευση για τις ιστορίες της. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι λόφοι του Devon έχουν ακριβώς το σχήμα που πρέπει.   

Όσο ζούσε είχε ένα σπίτι στο Devon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ήταν το Greenway, ένα κομψό κτίσμα σε κρεμ χρώμα γεωργιανού ρυθμού, πλαισιωμένο από μεγάλα δέντρα και κήπους που έφταναν μέχρι τον ποταμό Dart. Η κατοικία μαζί με τους κήπους αγοράστηκε το 1938, όταν είδε ένα σπίτι προς πώληση, όπως  περιγράφει στην αυτοβιογραφία της ως «ένα σπίτι που η μητέρα μου πάντα έλεγε, κι εγώ συμφωνούσα, ότι ήταν το πιο τέλειο από όλα τα σπίτια που υπήρχαν στο Devon.» Λοιπόν, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πάει να ρίξει μια ματιά. 

Το Greenway ήταν όσο μαγικό θυμόταν, και ο σύζυγός της, Max Mallowan περιέγραψε την τοποθεσία ως «ειδυλλιακή». Η Κρίστι ζήτησε να μάθει την τιμή και δεν μπορούσε να πιστέψει την απάντηση, νομίζοντας ότι άκουσε 16.000 λίρες αντί για 6.000, όμως η τιμή ήταν πράγματι 6.000. «Είναι απίστευτα φτηνό», είπε η Αγκάθα, «είναι 33 στρέμματα, δε φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση, το μόνο που χρειάζεται είναι διακόσμηση, αυτό είναι όλο.»

Η Κρίστι ζήτησε από έναν νεαρό αρχιτέκτονα, τον Guildford Bell, να το δει για να πει τη γνώμη του. Ακολουθώντας τις συμβουλές του, στις 28 Οκτωβρίου του 1938 η Αγκάθα Κρίστι αγόρασε το Greenway. Ασχολήθηκε εντατικά με τις αλλαγές και την ανακαίνιση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μπάνια. Κάτι που την απασχολούσε, εξάλλου, και στο σπίτι του Λονδίνου.

Το Greenway ήταν γνωστό για τη φιλοξενία του και για τα συνεχόμενα πάρτι. Οι καλεσμένοι απολάμβαναν ιδιαίτερη ελευθερία. Το κουδούνι χτυπούσε την ίδια ώρα για πρωινό αλλά οι επισκέπτες είχαν την ευχέρεια να κατέβουν όποια ώρα ήθελαν. Και μετά το πρωινό η Αγκάθα έλεγε «ο καθένας σ' αυτό το σπίτι κάνει ακριβώς αυτό που του αρέσει. Οι περισσότεροι από εμάς το πρωί παίζουμε κρίκετ.» Το Greenway σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό.   Η Αγκάθα Κρίστι αγαπούσε τις βόλτες, τα φίνα αντικείμενα και το καλό φαγητό. Αυτό που αγαπούσε περισσότερο από τα προϊόντα του αγαπημένου της Devon ήταν το Devonshire cream, ή Devon cream, μια πηχτή κρέμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και διάσημη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι η καλύτερη κρέμα που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά είναι δύσκολο να ξέρουμε, γιατί δεν εξάγεται – για την ακρίβεια δεν υπάρχει έξω από το Devon. 

H παχιά αυτή κρέμα παρασκευάζεται ζεσταίνοντας έμμεσα πλήρες αγελαδινό γάλα (με ατμό ή με μπεν μαρί) και στη συνέχεια αφήνοντάς το να κρυώσει αργά σε ρηχά σκεύη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η κρέμα του γάλακτος ανεβαίνει στην επιφάνεια δημιουργώντας «θρόμβους», κι έτσι ονομάζεται και clotted cream. Η κρέμα αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος ενός cream tea.       

Στο σπίτι-μουσείο της συγγραφέως, ο επισκέπτης θα βρει πολλά δικά της αντικείμενα και εξαιρετικά έργα τέχνης, αφού η ίδια ήταν συλλέκτης. Λειτουργεί επίσης και καφέ εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό στον υπέροχο κήπο του σπιτιού. Ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει μεταχειρισμένα βιβλία σε μεγάλη ποικιλία, ενώ μέρος των εσόδων από αυτές τις πωλήσεις δίνονται για τη συντήρηση του μουσείου.