Το «πακέτο στήριξης» δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις
Στ. Πέτσας

Το «πακέτο στήριξης» δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις

Η χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα μας, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της ΕΕ για τις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, δεν συνδέεται με καμία μνημονιακή υποχρέωση, ξεκαθάρισε ο Στ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η απόφαση της Κομισιόν αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ΕΕ και «έχει σημασία να σταθούμε στις τρεις λέξεις που αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση:  αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το ποσό που τελικά προτείνεται είναι διπλάσιο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί και ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η χώρα μας.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως τα χρήματα του πακέτου στήριξης θα εκταμιευθούν σταδιακά μέσα σε 3 χρόνια και είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης για το σχεδιασμό της διάθεσής τους.

Όσον αφορά τη στήριξη των δανειοληπτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πέραν από την παράταση που ανακοινώθηκε χθες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για πρώτη φορά θα στηριχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες. Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση αυτή, υπολογίζεται σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε ακόμη πως για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έλαβαν ή θα λάβουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, το κράτος θα αναπληρώσει το 1/3 των απωλειών τους.

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες διαχρονικά αντιμετωπίζουν ενωμένοι τέτοιες καταστάσεις και όπως πριν από τρεις μήνες κάναμε ότι έπρεπε στην κρίση πουν προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία στον Έβρο, το ίδιο θα κάνουμε και πάλι όπου χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.