7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Εκλογές στην Αλβανία: Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές σύμφωνα με exit poll

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές σύμφωνα με exit poll

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας προηγείται στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα λαμβάνοντας το 46,9% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη του Top Channel TV.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να έρθει δεύτερο με 43,5% των ψήφων, ενώ το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης προβλέπεται να είναι τρίτο με 6,9% των ψήφων.

Το κυβερνών κόμμα στη χώρα κατέρχεται μόνο του, με τον αρχηγό του και πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα και δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, δεν θα επιδιώξει συνεργασίες και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 (τοπική ώρα) με τη συμμετοχή των εκλογέων να ανέρχεται στο 48% και να είναι αυξημένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2017.

Η ψηφοφορία στα 5.200 εκλογικά τμήματα διεξήχθη ομαλά με κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία, ωστόσο, δεν έβλαψαν τη διαδικασία, γεγονός που χαιρέτισαν όλες οι πλευρές.  Η επιτυχής διαδικασία της ψηφοφορίας αποτελεί, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία Λιουίγκι Σορέκα, την αρχή του τέλους των εκλογών στη χώρα. Απομένει, ωστόσο, η καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που παραδοσιακά αμφισβητείται στις αλβανικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ιλιριάν Τσελιμπάσι, που έγινε μόλις έκλεισαν οι κάλπες, δεν είναι γνωστό πότε θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα για τα κόμματα και τις προεκλογικές συμμαχίες θα ανακοινωθεί σε 48 ώρες από την έναρξη της καταμέτρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ