Το ΚΙΝΑΛ θα καλύψει το κενό μεταξύ αδυναμίας της κυβέρνησης και λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΙΝΑΛ θα καλύψει το κενό μεταξύ αδυναμίας της κυβέρνησης και λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πολιτική έρχονται στιγμές που ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός. Ας το σκεφτούμε λίγο. Λίγους μήνες πριν, το Κίνημα Αλλαγής συμπλήρωνε μια διετία δημοσκοπικής στασιμότητας και απογοητευτικής ταλάντευσης μεταξύ 6% και 7%. Λίγους μήνες αργότερα το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ έχουν βρεθεί στο κέντρο των αναλύσεων, της πολιτικής προσοχής. Η πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, η διαδικασία προς τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου μας έπαιξαν τον ρόλο τους.

Ωστόσο, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν οι 270.000 ενεργοί προοδευτικοί πολίτες που έδωσαν το παρών στις εκλογές αποδεικνύοντας ότι η Προοδευτική Παράταξη είναι εφτάψυχη και ότι δεν παραδίδεται εύκολα στη μοιρολατρία και την ήττα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την εκλογή ενός νέου ανθρώπου στη θέση του Προέδρου, φαίνεται να έχουν θέσει και πάλι σε κίνηση, σε αλλαγή τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι μας, σεβόμαστε απόλυτα τα μηνύματα για ανανέωση - ενότητα - ενίσχυση του χώρου μας, που στάλθηκαν από τις κάλπες μας και κατανοούμε την ευθύνη της ιστορικότητας της στιγμής. Λαμβάνουμε υπόψη τις κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές για εμάς δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, χωρίς να πανηγυρίζουμε ή να μην βλέπουμε το κύριο καθήκον μας.

Έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κενό που δημιουργείται από τη φθορά της Κυβέρνησης από την αδυναμία να διαχειριστεί κρίσεις και τη μεταρρυθμιστική αφλογιστία της και βέβαια από τον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πρόχειρο, αντιφατικό και βαθιά λαϊκίστικο λόγο, που δεν του επιτρέπει να αποτελεί σοβαρή, υπεύθυνη Αντιπολίτευση. Αυτό το κενό καλούμαστε να καλύψουμε, αυτή την ανάγκη εκπροσώπησης πολιτών από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της λογικής και της ευθύνης.

Γι’ αυτό και θα επεξεργαστούμε τη συνολική τακτική μας, ώστε να καταθέτουμε την κριτική μας συνδυασμένη με προτάσεις ποιοτικές, ρεαλιστικές, υπεύθυνες και γι’ αυτό πειστικές. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Ταυτόχρονα, οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένα πραγματικό κίνημα και όχι μια νέα κομματική γραφειοκρατία, που απωθεί και απαξιώνεται καθημερινά. Θέλουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ένα κόμμα ενωμένο, αξιόπιστο, διεκδικητικό, αυτόνομο. Αυτός ο στόχος θα καθοδηγεί κάθε μας βήμα. Και γι’ αυτό θα δώσουμε τον λόγο και την πρωτοβουλία στα 270.000 μέλη και φίλους που αναγέννησαν το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες. Αυτούς θα καλέσουμε σε αυτοοργάνωση ώστε να διευρύνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Έτσι θα προσελκύσουμε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και τη νέα γενιά. Πρόσωπα καταξιωμένα, αλλά και αγωνιστές της καθημερινότητας. Ορατοί, αλλά και «αόρατοι» για τον σημερινό άγονο δικομματισμό. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμμα που δεν θα επενδύει στην όξυνση και τη διαίρεση. Με αυτόνομο, πατριωτικό προοδευτικό λόγο, που αγκαλιάζει τις αγωνίες των πολλών. Ένα κόμμα που θα μιλάει με επιχειρήματα και όχι με αφορισμούς. Ένα κόμμα που θα εργάζεται για το καλό της χώρας και δεν θα επενδύει στην καταστροφή.

Αυτό είναι το κόμμα που θέλουν αυτοί που μας πιστεύουν και η ελληνική κοινωνία.

* Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ