To Ethereum 2 είναι πλέον γεγονός! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζoυν οι επενδυτές

To Ethereum 2 είναι πλέον γεγονός! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζoυν οι επενδυτές

Εάν δεν έχετε διαβάσει για την μεγάλη αλλαγή στο δεύτερο ισχυρότερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, ξεκινήστε εδώ γιατί αποκαλούμε το Ethereum 2.0 ως το σημαντικότερο γεγονός για την αγορά των κρυπτονομισμάτων το 2020. Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε επίσημα το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης για το μεγαλύτερο blockchain, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οποιαδήποτε τεχνολογικά προβλήματα, να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, και να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών που μπορούν να λάβουν μέρος στο δίκτυο ανά δευτερόλεπτο.

Η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε επίσημα το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης για το μεγαλύτερο blockchain, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οποιαδήποτε τεχνολογικά προβλήματα, να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, και να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών που μπορούν να λάβουν μέρος στο δίκτυο ανά δευτερόλεπτο. Η νέα έκδοση, που αποτελεί ένα αρκετά πολύπλοκο εγχείρημα, δεδομένου της αποκεντρωμένης οργάνωσης των κόμβων, αλλά και των δισεκατομμυρίων που διακυβεύονται. Η διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, θα καταστήσει το Ethereum πιο ασφαλές, γρήγορο, αλλά και την δυνατότητα να ανταποκριθεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση του “παγκόσμιου υπολογιστή” όπως το αποκαλούν.

Η πρώτη φάση (Phase 0) απαιτούσε την επιτυχημένη διαδικασία του staking. Το Proof of stake, αποτελεί έναν από τους αλγορίθμους που μας επιτρέπουν να εμπιστευόμαστε τις συναλλαγές σε ένα δημόσιο δίκτυο blockchain. Με απλά λόγια, όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία διασφάλισης του δικτύου εναποθέτουν κρυπτονομίσματα ως “εχέγγυο για την θεμιτή διεκπεραίωση των συναλλαγών του δικτύου- μια διαδικασία που επιφέρει στους stakers κέρδη μέσω τέλη συναλλαγών που καταβάλει κανείς για να το χρησιμοποιήσει. Αντίστοιχα, τα κρυπτονομίσματα που τοποθετεί ως εχέγγυο, μπορούν να δεσμευτούν σε περίπτωση που ο staker προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον ρόλο του με κακόβουλο σκοπό ή μη συνέπεια στις υποχρεώσεις του (δηλαδή την συνεχή διαθεσιμότητα του κόμβου).

Στο Ethereum 2.0 ο σχεδιασμός απαιτούσε 32 $ΕΤΗ (Σχεδόν $19.000 με την τωρινή αξία) ως εχέγγυο για κάθε κόμβο. Συνολικά στην διαδικασία κατοχυρώθηκαν 21.291 κόμβοι, και 900,129 $ΕΤΗ τα οποία πλέον θα παραμείνουν κλειδωμένα. Σε ισοτιμία δολαρίων, αναφερόμαστε σε παραπάνω από $500 εκατομμύρια δολάρια. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κατά 65% τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.

Με τα σημερινά δεδομένα ο κάθε διαχειριστής κόμβου θα λαμβάνει κέρδη περίπου $2.36 ή 0​,​00404 ΕΤΗ την ημέρα. Ο αριθμός αυτός μειώνεται όσο συνεχίζουν να προστίθενται νέοι κόμβοι, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ιδιαίτερα έντονο να συμμετέχουν στην διαδικασία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πρωτοκόλλου, κάθε ημέρα μέχρι 900 νέοι κόμβοι μπορούν να προστίθενται στην διαδικασία, ενώ ήδη υπάρχει αναμονή για 6.200 κόμβους.

Ο αριθμός των κόμβων θα αυξομειώνεται, όσο περισσότερη η συμμετοχή, τόσο μικρότερο το κέρδος των διαχειριστών αυτών. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι σε αυτή την μεταβατική φάση δεν δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να αποχωρήσει ούτε να κάνει ανάληψη τα κεφάλαια, που σημαίνει ότι όσοι συμμετέχουν θεωρούν αρχικά ότι η αξία του $ΕΤΗ θα κινηθεί ανοδικά.

Με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε στην διάθεση μας το ετήσιο κέρδος όσων συμμετέχουν θα κυμανθεί από το 4.5% μέχρι το 7% αναλόγως του κόστους του τεχνολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιήσουν για την λειτουργία των κόμβων.

Αντίστοιχες αποδόσεις ωστόσο παρουσιάζονται και στα πρωτόκολλ​α​ αποκεντρωμένης οικονομίας για το $ΕΤΗ με αποδόσεις που διαπραγματεύονται στο 5-7% με βάση τα δεδομένα που παρέχει το DeFi Rate.

Σύντομες Ερωτήσεις- Απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

-Πόσα μπορείς να κερδίσεις προς το παρόν;

Με βάση τον σημερινό αριθμό των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί (975.485 $ΕΤΗ) κάποιος διαχειριστής κόμβου μπορεί να κερδίσει 15.8% ετησίως, το οποίο είναι υπερβολικά δελεαστικό. Όσο προστίθενται νέοι διαχειριστές αυτό το ποσοστό θα μειώνεται.

-Τι χρειάζεται για να συμμετέχεις;

Για την διαδικασία όπως αναφέραμε χρειάζεται να κατέχεις ή να είσαι διαθέσιμος να επενδύσεις $32 ΕΤΗ. Εάν θέλετε να επενδύσετε μεγαλύτερο ποσό θα πρέπει να λειτουργήσετε περισσότερους κόμβους οπότε σημαίνει ότι η επένδυση σας θα είναι πολλαπλάσια του 32. Εάν έχετε τις τεχνικές γνώσεις, μπορείτε να τρέξετε έναν Ethereum Light Client ακόμα και από έναν οικιακό υπολογιστή, ωστόσο αυτό δεν συστήνεται. Μερικά πράγματα που πρέπει να διασφαλίσετε είναι η προστασία των κεφαλαίων σας, η συνεχής διαθεσιμότητα του κόμβου, αλλά και η επικαιροποίηση του λογισμικού. Συνίσταται να το αναθέσετε σε κάποια εξειδικευμένη εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κόμβων για αποκεντρωμένα δίκτυα. Το κόστος ξεκινάει από τα $5 δολάρια μηνιαίως, ενώ εκτοξεύεται ανάλογα με τις υπηρεσίες και την δημοφιλία της κάθε εταιρείας.

Ενδεικτικά παραδείγματα :

-Όταν φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 11%

-Στα 3 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 9%

-Στα 4 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 7.8%

-Στα 5 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 7%

-Στα 6 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 6.4%

-Στα 10 εκατομμύρια staked $ETH το ετήσιο ποσοστό θα είναι 4.9%

Με τα τωρινά δεδομένα δεν έχουμε ενδείξεις πως ο αριθμός των staked κεφαλαίων θα ξεπεράσει τα 10, οπότε είναι σχετικά ασφαλές να υπολογίζουμε το 4,9% ως το ελάχιστο ετήσιο επιτόκιο που μπορεί να αναμένει κανείς.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα κέρδη σας

-Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην διαχείριση κόμβων

-Πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν από το δίκτυο για κακή διαχείριση των κόμβων ή κακόβουλη χρήση

-Το ποσοστό διαθεσιμότητας του συνόλου των κόμβων

-Το ποσοστό διαθεσιμότητας του δικού σας κόμβου

-Τον αριθμό συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται στο δίκτυο (Αυξημένη ζήτηση, ισοδυναμεί με αύξηση τελών που μοιράζονται στους διαχειριστές

Η αξία διαπραγμάτευσης του $ΕΤΗ στις αγορές κρυπτονομισμάτων

Τα πακέτα hosting που θα αγοράσετε για την διαχείριση των κόμβων

Ο χρόνος ενασχόλησης σας εάν αποφασίσετε να διαχειριστείτε τον κόμβο μόνοι σας (και το επιτρέπουν οι τεχνολογικές σας ικανότητες - αφορά μόνο επαγγελματίες του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής)

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.