Το αδιαχώρητο στις παραλίες έφερε ο καύσωνας

Το αδιαχώρητο στις παραλίες έφερε ο καύσωνας

Γέμισαν με κόσμο οι παραλίες όλης της Ελλάδας ήδη από την πρώτη μέρα μετά την άρση μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού, καθώς ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αρκετοί επέλεξαν να κάνουν τις πρώτες τους καλοκαιρινές βουτιές σε κάποια από τις 515 οργανωμένες παραλίες που άνοιξαν για το κοινό, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας. 

Οι δήμοι εργάστηκαν πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να ετοιμάσουν τις οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με τις οδηγίες που τέθηκαν. Αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων 40 λουόμενους ανά ένα στρέμμα, τέσσερα μέτρα ο ένας άξονας της ομπρέλας από τον άλλο και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα. 

.

Στις εισόδους γίνεται καταμέτρηση του κοινού, ώστε να τηρηθεί και να μην ξεπεραστεί το όριο. Συνεργεία καθαρισμού απολυμαίνουν καρέκλες και ξαπλώστρες σε κάθε αλλαγή λουόμενου, ενώ γίνεται διαρκώς αποβακτηριοποίηση στις τουαλέτες.

Οι καντίνες και τα μπαρ δεν πουλούν αλκοόλ και για όλα τα άλλα είδη (καφές, αναψυκτικά, σάντουιτς σε συσκευασία κ.α.) οι λουόμενοι τα αγοράζουν και επιστρέφουν στις ξαπλώστρες, επειδή δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή τους στον εκεί χώρο για να αποφευχθούν συνωστισμοί (λειτουργούν δηλαδή σαν take away), ενώ απαγορεύεται και η μουσική.

Ήδη από το πρωί σημειώθηκε μποτιλιάρισμα στην παραλιακή με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα ΙΧ να παραμένουν ακινητοποιημένα, την ώρα που η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα αγγίζει κατά διαστήματα ακόμα και τους 39 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973).

Τις κοντινές οργανωμένες παραλίες (κυρίως στην Επανομή) διάλεξαν οι Θεσσαλονικείς για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και να χαρούν την έξοδο μετά την καραντίνα.

Η κίνηση στις εξόδους της πόλης προς τις παραλίες ήταν αυξημένη από το πρωί ενώ στο κέντρο της πόλης ελάχιστη και η εικόνα θυμίζει περισσότερο Σάββατο του Αυγούστου.

Η εικόνα από τις παραλίες που άνοιξαν δείχνει ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι κανόνες για τις παραλίες 

  • Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
  • Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
  • Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
  • Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
  • Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Διαβάστε ακόμα:

Που αναμένονται σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Υπ. Υγείας: Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα