Το 70% του πληρώματος έχει κορονοϊό χωρίς συμπτώματα
Αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ

Το 70% του πληρώματος έχει κορονοϊό χωρίς συμπτώματα

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληρώματος του αεροπλανοφόρου Ρούζβελτ που είναι θετικοί στον κορονοϊό είναι παράλληλα ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζον Χάιτεν.

Ο κορονοϊος έχει ακινητοποιήσει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στο νησί Γκουάμ, έχοντας στερήσει τη ζωή μέχρις στιγμής σε έναν ναύτη. Την ίδια ώρα, το αγκυροβόλιο του Θίοντορ Ρούζβελτ στο Γκουαμ επέτρεψε στο Πεντάγωνο να συγκεντρώσει μια πολύτιμη βάση δεδομένων για τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε μεγάλη στρατιωτική κοινότητα, δήλωσε ο στρατηγός Χάιτεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα ποσοστά ασυμπτωματικών ασθενών που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50%, πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός, μέλος της ομάδας κρίσης, στην οποία έχει αναθέσει ο Λευκός Οίκος την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες."Εμείς όμως, είμαστε 60-70% ασυμπτωματικοί".

Σημειώνεται ότι με αφορμή τα παραπάνω ο πρώην κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Μπρετ Κροζιερ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του επειδή άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ζητώντας την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για να ελεγχθεί το ξέσπασμα του ιού.

Σε επιστολή που συνέταξε ο Κροζιερ και η οποία διέρρευσε στη δημοσιότητα περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατούσε στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ναυτών διαγιγνώσκονταν θετικοί στον κορονοϊό.

Μεταξύ άλλων, ο Κρόζιερ ζητούσε από το επιτελείο "αποφασιστική δράση" για τη σωτηρία του πληρώματος και λήψη μέτρων όπως η άμεση απομάκρυνση 4.000 ατόμων από το πλοίο και ο περιορισμός τους σε αυστηρή καραντίνα δύο εβδομάδων.