Τι συμβαίνει με τους «αγανακτισμένους» κατά του κορονοϊού στη Γερμανία;

Τι συμβαίνει με τους «αγανακτισμένους» κατά του κορονοϊού στη Γερμανία;

Μπορεί μέχρι πρόσφατα οι διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών περιορισμών να είχαν επίκεντρο τις ΗΠΑ, όμως ο «ιός» αυτός έχει μεταδοθεί πια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου κάθε Σαββατοκύριακο λαμβάνουν χώρα αντίστοιχες διαμαρτυρίες.

Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται  από τις αρχές Απριλίου κατά των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, συμμετέχει ένα ετερόκλητο πλήθους που απαρτίζεται από μέλη της ακροδεξιάς, της άκρας αριστεράς, «αυτόκλητους» προασπιστές των δημόσιων ελευθεριών, πολέμιους των εμβολίων και κάθε λογής οπαδούς θεωριών συνωμοσίας.

«Χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για να τοποθετήσουν τσιπ στα σώματά μας και να ελέγχουν τη σκέψη μας", ανέφερε ένα από πλακάτ των διαδηλωτών, ενώ ένα άλλο έγραφε «Ο κορονοϊός είναι ψέμα. Οι δισεκατομμυριούχοι θέλουν να αγοράσουν φθηνά ό,τι μας απέμεινε».

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο ότι σε μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία φημίζεται για την λογική και την σύνεση των πολιτών της, το 20% του πληθυσμού έχει "δεύτερες σκέψεις" για τα εμβόλια σύμφωνα με δημοσκόπηση για το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πληροφόρησης επί θεμάτων Υγείας.

Πέρυσι άλλωστε, η ομοσπονδιακή Βουλή αναγκάστηκε να ψηφίσει νόμο που προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους γονείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς.

Την ίδια ώρα, οι αρχές προβληματίζονται για μια επίθεση που έγινε τον Φεβρουάριο όταν ένας Γερμανός ακροδεξιός σκότωσε εννέα άτομα στην Φρανκφούρτη. Παρότι το περιστατικό δεν συνδέεται με την επιδημία, στη πολυσέλιδη επιστολή του ο δράστης αναφερόταν σε μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνωμοσίας, σαν αυτές που υποστηρίζουν πολλοί από αυτούς διαδηλώνουν αυτές τις μέρες στη χώρα.

Παράλληλα, αναλυτές και ειδικοί τονίζουν οτι η κατάσταση στη Γερμανία θυμίζει κατά κάποιο τρόπο, την προσφυγική κρίση του 2015. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε διακινούνταν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τους Σύρους πρόσφυγες. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην περίσταση αυτή, στο επίκεντρο των θεωριών δεν είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, αλλά ο Μπιλ Γκέιτς.

Με φόντο τα παραπάνω ένα εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι η άνοδος του αντισημιτισμού. «Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εξτρεμιστές έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την κρίση του κορονοϊού προς όφελός τους», σημειώνει ο Γερμανός επίτροπος για τον αντισημιτισμό.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον φημών και παραπληροφόρησης το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο κορονοϊός, όπως και άλλοι ιοί, πρέπει να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης.