Τι σημαίνει η απώλεια του ειδικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ

Τι σημαίνει η απώλεια του ειδικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ

Αυτή τη στιγμή το Χονγκ Κονγκ απολαμβάνει ευνοϊκή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς έως τώρα έχει εξαιρεθεί από τους δασμούς που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει στην Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο αυτό είναι κάτι που ενδέχεται να αλλάξει ύστερα από την ψήφιση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα για το Χονγκ Κονγκ. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τον νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη πόλη, ο οποίος μάλιστα είχε τη διακομματική συναίνεση του Κογκρέσου.

Ο νόμος αυτός απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκτιμά ετησίως το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια να εισηγείται αναλόγως στον Λευκό Οίκο. 

Αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διακόψει τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- στο Χονγκ Κονγκ του 1992. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα, κάτι εξαιρετικά επιβαρυντικό για χιλιάδες επιχειρήσεις που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με το Πεκίνο.

Εάν το Χονγκ Κονγκ χάσει αυτό το ειδικό καθεστώς, τότε το εμπόριό του με τις ΗΠΑ θα υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περίπτωση που θα επιβληθούν δασμοί. Το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 66 δισεκ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείου του Αμερικανού Αντιπροσώπου για το Εμπόριο (USTR).

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ δραστηριοποιούνται πάνω από 1.300 εταιρίες και ζουν περισσότεροι από 85.000 Αμερικανοί. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν και την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινότητα για το Χονγκ Κονγκ ως μια αυτόνομη και ελκυστική για επιχειρήσεις περιοχή. «Πρόσφατες έρευνες από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι οι αμερικανικές εταιρίες ήδη σχεδιάζουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στην πόλη», σύμφωνα με την Capital Economics.

Επί του παρόντος, οι Αμερικανοί έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ χωρίς να απαιτείται βίζα, επισημαίνεται από το CNBC. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να επιβληθούν περιορισμοί και ως προς αυτό, εάν κλιμακωθεί η ένταση. «Η απόφαση του (Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο ανοίγει τον δρόμο για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ, για περιορισμούς βίζας ή ‘πάγωμα’ περιουσιακών στοιχείων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ανταπαντήσει εάν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στις υποθέσεις της», έγραψε σε χθεσινή του έκθεση ο Ροντρίγκο Κάτριλ από την National Australia Bank.

Αν και η αναστολή του ειδικού καθεστώτος της πόλης από τις ΗΠΑ θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, «δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο διεθνές κύρος του Χονγκ Κονγκ», σύμφωνα με την Capital Economics. Η πόλη θα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητο τελωνειακό έδαφος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και ως ξεχωριστή οντότητα από άλλους οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Φυσικά, αυτοί οι κανόνες του ΠΟΕ δεν αναμένεται να αποθαρρύνουν τις ΗΠΑ εάν θέλουν να επιβάλουν δασμούς στη μητρόπολη, ανέφερε η Capital Economics.