Τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις Trump για τους μετανάστες εξέφρασε η N. Haley

Τη λύπη της για τις απαξιωτικές δηλώσεις Trump για τους μετανάστες εξέφρασε η N. Haley

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, εξέφρασε χθες τη λύπη της σε Αφρικανούς συναδέλφους της για τις προσβλητικές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Donald Trump για τους μετανάστες, σύμφωνα με έναν από αυτούς.

Η Nikki Haley ήταν εκείνη που ζήτησε να συναντηθεί με τους Αφρικανούς πρεσβευτές στα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή είχαν εκδώσει σκληρή ανακοίνωση, απαιτώντας εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τις «ρατσιστικές» δηλώσεις που έκανε πριν από μία εβδομάδα στη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ισημερινής Γουινέας, Ανατόλιο Ντονγκ Μπόα.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής δεν ζήτησε συγγνώμη στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά εξέφρασε τη λύπη της, είπε.

Η Nikki Haley εξήγησε στους πρεσβευτές πως «δεν ήταν παρούσα στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν σίγουρη για το τι ειπώθηκε, αλλά πως λυπάται για όλη αυτή την κατάσταση», συνέχισε ο Ανατόλιο Ντονγκ Μπα.

Όπως είπε, η αφρικανική ομάδα «έκανε μια πρόταση» στη Nikki Haley με σκοπό να μετριαστούν οι εντάσεις, την οποία υποσχέθηκε να μεταφέρει στον Donald Trump.

Διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν σχετικά ότι πρότειναν ο κ. Trump να στείλει μήνυμα φιλίας στους Αφρικανούς ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής που θα έχουν προσεχώς στην Αντίς Αμπέμπα ως ένδειξη καλής θέλησης.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι ήρθε και μίλησε για συνεργασία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική», διευκρίνισε ο Ντονγκ Μπα, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πολύ φιλική».

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ αρνήθηκε από την πλευρά της να πει αν η Haley έκανε αναφορά στην οργή που προκάλεσαν στην Αφρική οι δηλώσεις του Trump, αλλά ανήρτησε φωτογραφίες από τη συνάντηση, που συνοδεύονταν από το μήνυμα: «Ευχαριστούμε την αφρικανική ομάδα για τη σημερινή συνάντηση».

«Αναφερθήκαμε στη μακρά σχέση και την κοινή ιστορία μας στη μάχη κατά του AIDS, της τρομοκρατίας και στη δέσμευσή μας για την ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε η αντιπροσωπεία σε ένα δεύτερο μήνυμα, το οποίο έκανε ριτουίτ η Nikki Haley.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP