Tι γίνεται με τα ιατρικά απόβλητα;

Tι γίνεται με τα ιατρικά απόβλητα;

Οι περισσότερες χώρες του κόσμου δεν διαθέτουν σύστημα διαχωρισμού αποβλήτων. Ως εκ τούτου, τρόφιμα, μέταλλα έως  ιατρικά απόβλητα, όλα καταλήγουν στον ίδιο κάδο.

Όμως, σύμφωνα με τους παγκόσμιους υγειονομικούς κανονισμούς που εκδίδονται από τον ΠΟΥ, η συλλογή, η  μεταφορά και η διάθεση ιατρικών αποβλήτων πρέπει να γίνεται μόνο από αδειοδοτημένες εταιρείες. Στην πραγματικότητα, τα ιατρικά απόβλητα πρέπει να συλλέγονται σε ειδικά δοχεία και να μεταφέρονται σε ειδικά οχήματα από ειδικευμένα άτομα.

Πρόσφατα και με αφορμή την τρέχουσα πανδημία, το κινεζικό  Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με τον σωστό χειρισμό ιατρικών αποβλήτων που περιλαμβάνει τη συλλογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και διάθεση. Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τις τοπικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στο θέμα αυτό ακόμα και για τη  σωστή απόρριψη χρησιμοποιημένων μασκών, στολών , ασπίδων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού. Οι  τοπικές αρχές κλήθηκαν μάλιστα να εποπτεύουν και να διαχειρίζονται σωστά την επεξεργασία ιατρικών αποβλήτων.

Ήδη πάντως από την αρχή επιδημίας του SARS CoV 19, στις περισσότερες πόλεις της Κίνας είχαν κατασκευάσει ειδικούς χώρους διάθεσης για ιατρικά σκουπίδια. Τα ιατρικά απόβλητα, ειδικά οι μάσκες, απολυμαίνονται και κατόπιν στέλνονται  για αποτέφρωση σε ειδικές εγκαταστάσεις. 

Δεδομένης της εξάπλωσης του κορονοϊού σχεδόν σε κάθε άκρη της γης και βάση του τρέχοντος σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία θα μας απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι και το 2021,  μια ιδέα είναι  οι επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, οι οποίες ενδεχομένως  να παρατηρήσουν αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους, ειδικά όσες έχουν έδρα σε χώρες που μόλις τώρα ετοιμάζονται να πάρουν ειδικά μέτρα συλλογής των ιατρικών αποριμμάτων.

Μια από αυτές είναι η Sharps Compliance, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρέχει διαχείριση ιατρικών, φαρμακευτικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται τόσο εντός των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, όσο και εκτός των νοσοκομείων.  Το κορυφαίο προϊόν της θεωρείται το Sharps Disposal by Mail System, ενώ πολύ γνωστές υπηρεσίες είναι οι  Sharps Recovery System, TakeAway Medication Recovery System, MedSafe, Service Pickup-based Route, TakeAway Recycle System, ComplianceTRAC, Universal Waste Ship back Systems και άλλες λύσεις. 

Πρόκειται για  μια οικονομικά αποδοτική και εύχρηστη λύση για την απόρριψη ιατρικών αποβλήτων. Ο αναμενόμενος ρυθμός αύξησης των κερδών της εταιρείας για το τρέχον έτος είναι πάνω από 100% ,κάτι που το έχει αναγνωρίσει η αγορά επιβραβεύοντας την  με άνοδο από τα χαμηλά του Μαρτίου της τάξης του 42%, εκτινάσσοντας το P/e πάνω από το 45x.  Στις διορθώσεις λοιπόν αξίζει της προσοχή μας.
 

*Αποποίηση Ευθύνης:  Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

**Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο 24 Οκτωβρίου 2020.