8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Τι φέρνει η αύξηση των επιτοκίων στις τράπεζες

Τι φέρνει η αύξηση των επιτοκίων στις τράπεζες

Αυξημένα έσοδα που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ αναμένουν από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, με βάση υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ίδιες.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν δοθεί με κυμαινόμενα επιτόκια που βασίζονται στο euribor τριμήνου συν ένα περιθώριο. Το euribor τριμήνου πέρασε ήδη σε θετικό έδαφος από τις 14 Ιουλίου και είναι ήδη στο 0,125% (για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος από την άνοιξη του 2015).

Ωστόσο, τα κέρδη των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερα από περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, την οποία εμμέσως προανήγγειλε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέροντας ότι «αναμένεται περαιτέρω ομαλοποίηση», αν και είπε ότι πλέον οι αποφάσεις θα στηρίζονται κυρίως στη μεταβολή των δεδομένων.

Ωστόσο, και για το θέμα αυτό έδωσε ένα δείγμα γραφής αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να «παραμείνει ανεπιθύμητα υψηλός για κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και το ελληνικό δημόσιο, είναι από τους κερδισμένους από τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ γεγονός για το οποίο υπάρχουν ήδη ενδείξεις από την αγορά ομολόγων, όπου το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχώρησε μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και μάλιστα παρά την πτώση και του ιταλικού δεκαετούς, ο ελληνικός τίτλος έχει μικρότερη απόδοση.

Ειδικότερα, η απόδοση κυμαίνεται στο 3,559% μετά από αρκετές διακυμάνσεις, αλλά σταθερά 110-120 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις υπερβολές της 22ας Ιουνίου.

Τόσο το ελληνικό δημόσιο, που θέλει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές και δεν θέλει να επιβαρυνθεί η εξυπηρέτηση του χρέους, όσο και οι τράπεζες οι οποίες διακρατούν σημαντικές ποσότητες ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (υπολογίζονται σε αξία πέριξ των 25 δισ. ευρώ), κερδίζουν από την πολιτική της ΕΚΤ και το νέο εργαλείο TPI για το οποίο δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό παρέμβασης.

Οι τράπεζες ειδικότερα κερδίζουν διπλά, από τη στήριξη στα ομόλογα. Πρώτον, έχουν τη δυνατότητα να τιμολογήσουν με καλύτερους όρους τα δάνειά τους χωρίς να χάνουν από τα ομόλογα με τα οποία συνδέεται ο δανεισμός τους, ενώ τα κεφάλαιά τους παραμένουν σε καλό ύψος σε σχέσεις με τα ποσοστά που έχουν θεσμοθετήσει οι ευρωπαϊκές αρχές.

Με τι ποσά ωφελείται κάθε τράπεζα

Ειδικότερα, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ενώ, στην περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά ακόμα 50 μονάδες βάσεις, τότε τα έσοδα των συστημικών θα φτάσουν τα 770 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία, έχουν επεξεργαστεί από τις διοικήσεις των τραπεζών και παρατίθενται παρακάτω και αναλυτικά ανά τράπεζα. Ειδικότερα, η Alpha Bank ωφελείται κατά 68 εκατ. ευρώ, η Eurobank και η Εθνική κατά 80 εκατ. ευρώ εκάστη και η Πειραιώς κατά 70 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους οι ελληνικές τράπεζες είναι προσανατολισμένες για να κερδίσουν από αύξηση επιτοκίων, καθώς τα περισσότερα δάνεια που έχουν δώσει είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ οι περισσότερες καταθέσεις τους βραχυχρόνιες και όχι προθεσμιακές και συνεπώς το spread της απόδοσης ήδη ανοίγει υπέρ των τραπεζών.