Tι δείχνουν μελέτες σε Βρετανία, ΗΠΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Tι δείχνουν μελέτες σε Βρετανία, ΗΠΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Απόλυτη είναι η ανάγκη τήρησης των προστατευτικών μέτρων στα σχολεία για την μείωση της διασποράς του ιού, ώστε τα παιδιά και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να αποκομίσουν ανεμπόδιστα τα οφέλη του σχολείου. Ερευνες σε ΗΠΑ, Βρετανία έχουν δείξει ότι μειώνουν τη μεταδοτικότητα κατά 25%.

Εκτός από τη γνώση, τα παιδιά αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους στο σχολείο, εντάσσονται σε ομάδες και διαμορφώνουν συναισθηματική σταθερότητα -στοιχεία που τους έλειψαν τις ημέρες του γενικού lockdown, εντείνοντας το άγχος και τη θλίψη τους, λόγω της απομάκρυνσης από τους φίλους και τις παρέες τους. Ταυτόχρονα οι οικογένειες μπορούν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» της εργασίας των γονέων στη διάρκεια που τα σχολεία θα λειτουργούν.

Καθώς λοιπόν είναι αναγκαία η επιστροφή στο σχολείο, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας για την προστασία των παιδιών και του περιγύρου τους, αφού ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία συγχρωτισμού.

Τα νέα κρούσματα στα σχολεία θα είναι αναπόφευκτα, ακόμη και από την πρώτη μέρα, δείχνουν μελέτες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εκτιμούν ότι σε σημαντικά ποσοστά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 42% των σχολείων αναμένεται να υπάρξει τουλάχιστον ένα άτομο με ενεργό COVID-19, ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας στην τοπική κοινωνία, αλλά και το είδος του σχολείου.

Μάλιστα σε ένα σχολείο με 500 μαθητές και προσωπικό, εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα και ανάλογα με την ένταση της πανδημίας στην περιοχή, το εύρος των περιστατικών μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, μπορεί να κυμαίνεται από 4-20 άτομα. Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την έναρξη των σχολείων, ανάλογα πάντα με την τήρηση ή μη των μέτρων και το ποσοστό ανίχνευσης των κρουσμάτων, αναμένεται να μολυνθεί από τον πανδημικό ιό το 6-25% του διδακτικού και μη προσωπικού και το 4-20% των μαθητών.

Περιστολή στη μεταδοτικότητα

Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες μελέτες, αν εφαρμοστούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, τότε, παρά τους κινδύνους, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα αυξήσει σημαντικά τη μετάδοση στην κοινότητα. Προϋπόθεση είναι αυτά να εφαρμόζονται σωστά, καθώς συνολικά μάσκες, αποστάσεις και υγιεινή χεριών μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση κατά 25%.

Οι περισσότερες χώρες επανήλθαν στο άνοιγμα των σχολείων όταν η διάγνωση νέων περιστατικών ήταν κάτω των 25 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε μια περίοδο 14 ημερών. Εμείς πλησιάζουμε το διπλάσιο τις τελευταίες ημέρες, αν και έχει καταγραφεί άνοιγμα σχολείων με 75 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Επίσης τα σχολεία στις περισσότερες χώρες άνοιξαν με δείκτη μεταδοτικότητας της ασθένειας (Rt) στο 0,9, δηλαδή σε φθίνουσα πορεία για την πανδημία. Ο συγκεκριμένος δείκτης στη χώρα μας κινείται επίσης κάτω της μονάδας.

Μοντέλα μεταδοτικότητας

Στα μοντέλα, χρησιμοποιήθηκαν τρία σενάρια με 20, 50 και 110 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο 14ήμερο. Στο σενάριο των 110 κρουσμάτων, το ποσοστό των προσβεβλημένων μαθητών εντός του πρώτου τριμήνου λειτουργίας των σχολείων ανέβηκε στο 17%. Δηλαδή αυξημένο κατά δυόμισι φορές έναντι των μολύνσεων που θα υπήρχαν αν η συχνότητα των νέων κρουσμάτων ήταν μόλις 20/100.000 πληθυσμού.

Η εφαρμογή των μέτρων, ρίχνει επίσης τη μετάδοση κατά τέσσερις φορές, στη συχνότητα των 110 κρουσμάτων/100.000 πληθυσμού. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται αύξηση του ελέγχου με τεστ, υπολογίζοντας 6.200 πρόσθετα τέστ για μια περιφέρεια με 2,25 εκ. πληθυσμού.

Μικρότερες πιθανότητες νόσησης

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά από 0-10 ετών έχουν κατά 66% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό, ενώ τα παιδιά από 10-20 ετών κατά 33%. Όμως όλα τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν 45-50% πιθανότητες να μην αναπτύξουν συμπτώματα.

Μετά τη διάγνωση, όλοι εκτιμάται ότι μειώνουν την μολυσματικότητά τους κατά 70% στις επαφές τους στο σπίτι, κατά 90% στις επαφές τους στην κοινότητα και κατά 100% στο σχολείο ή την δουλειά.

Και ενώ τα περισσότερα παιδιά νοσούν ελαφρά, υπάρχει και ένα ποσοστό 0,2-8,8% που χρειάζεται νοσηλεία, ενώ το υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από τον πανδημικό ιό, φτάνει ο 0,6% των περιστατικών.

Το πρόβλημα με τη νόσο στα παιδιά, είναι ότι μπορούν να τη μεταδώσουν στους ενήλικες, δηλαδή τους δασκάλους τους, το προσωπικό του σχολείου, τον οδηγό του σχολικού.

Στις ΗΠΑ, πριν μάλιστα το άνοιγμα των σχολείων, 260 εργαζόμενοι -μη εκπαιδευτικό προσωπικό - διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό σε μια ολόκληρη επαρχία. Επίσης, με την έναρξη των συναντήσεων των εκπαιδευτικών πριν αρχίσουν τα μαθήματα 40 καθηγητές κόλλησαν μεταξύ τους από μία μόνο συνάντηση για την οργάνωση του σχολείου.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, αυτή την φορά από τη Ν. Κορέα, τα παιδιά μεταξύ 10-19 ετών μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες.

Πανεπιστήμια

Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά θα παρουσιάσουν ένα τουλάχιστον περιστατικό στο άνοιγμά τους.

Αναμένονται περί τα 700 νέα περιστατικά στα ΑΕΙ, εκ των οποίων τα 380 αναμένονται από φοιτητές, 90 από το διδακτικό προσωπικό και άλλα 230 περιστατικά από διεθνείς φοιτητές.

Σε καραντίνα αναμένεται να μπουν περί τους 230.000 φοιτητές που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, οπότε τα νέα κρούσματα αναμένεται να πέσουν από 700 σε 540. Πρόσθετα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στα βρετανικά πανεπιστήμια για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού τις πρώτες δύο εβδομάδες φοίτησης, που θεωρούνται καθοριστικές για το υπόλοιπο της χρονιάς.