8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Τι αποφασίζουν για το κλίμα οι ισχυρότεροι ηγέτες - Το προσχέδιο της G20

Τι αποφασίζουν για το κλίμα οι ισχυρότεροι ηγέτες - Το προσχέδιο της G20
Ap Images

Το προσχέδιο με το οποίο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών θα προσέλθουν στη σύνοδο για το κλίμα, γνωστή ως Cop26, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή στη Γλασκόβη, θα καλεί στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι G20 συναντιούνται στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο.

Το προσχέδιο, το οποίο φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters και αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων, ενώ υπόκειται σε αλλαγές, καταδεικνύει ότι οι 20 πλουσιότεροι ηγέτες συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο για να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο λεπτομερή περιγραφή των δράσεων κατά την Cop26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου.

Συμμετοχή 200 χωρών

Στη συνέχεια, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κινηθούν προς τη Γλασκόβη της Σκωτίας για την κρίσιμη σύνοδο με τη συμμετοχή περίπου 200 χωρών. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουν να προωθήσουν τον στόχο για περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5°C, αλλά και στην αύξηση της χρηματοδότησης των φτωχότερων χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ο εν συγκεκριμένος στόχος.

Όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο στόχος του 2050 είναι ήδη χαμένος, καθώς κάποιοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Κίνα, τον έχουν ήδη μεταθέσει για το 2060.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα παραβρεθεί στην G20, όχι όμως ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ ούτε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, οι χώρες των οποίων θα συμμετάσχουν στις εργασίες της συνόδου μέσω αντιπροσωπειών.

Τι λέει η Ευρώπη

Στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, αναφέρεται η Κομισιόν.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής, η οποία εγκαινιάζει επίσημα την COP26. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ. Στην COP26 θα παραστεί επίσης η Επίτροπος Κάντρι Σίμσον, ενώ η ΕΕ θα φιλοξενήσει περισσότερες από 150 παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα πιέσει όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα παροτρύνει επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το κλίμα, ώστε να επιτύχουν τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε στο Παρίσι, στον οποίο η ΕΕ συνεισφέρει ήδη πάνω από 25 δισ. δολάρια, με προοπτική αύξησης της συνεισφοράς, και θα εργαστούμε για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού.

Κομισιόν: Σε εξέλιξη ο αγώνας

Μιλώντας ενόψει της COP26, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο παγκόσμιος αγώνας για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε όλοι να είμαστε νικητές. Στην COP26, έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Στην Ευρώπη διαθέτουμε όλα τα μέσα για να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030.

Στη Γλασκόβη θα παροτρύνω και άλλους παγκόσμιους ηγέτες να πράξουν το ίδιο· να καινοτομήσουν και να επενδύσουν σε μια νέα, πιο βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Εν ολίγοις, να ευημερήσουν και να οικοδομήσουν υγιέστερες κοινωνίες, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.».

Ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το βάρος της επιστήμης, την υποστήριξη των πολιτών και τον εντατικό δημόσιο έλεγχο που θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να πραγματοποιήσουμε τολμηρά βήματα στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα.

Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να προστατεύσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας σ' αυτόν τον πλανήτη. Τις τελευταίες εβδομάδες συνεργάζομαι με εταίρους από κάθε ήπειρο για να προλειάνω το έδαφος για τις μελλοντικές συνομιλίες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση τώρα για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων της συμφωνίας του Παρισιού, την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών και την παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης για το κλίμα.».

Η συμφωνία του Παρισιού

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, 195 χώρες συμφώνησαν να υποβάλουν εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους ατομικούς στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Συλλογικά, οι εν λόγω ΕΚΣ θα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση της μέσης μεταβολής της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον 1,5°C έως το τέλος του αιώνα.

Η τελευταία συγκεφαλαιωτική έκθεση της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, δείχνει ότι οι τρέχουσες ΕΚΣ δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, γεγονός που μας θέτει σε τροχιά για επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2,7°C, με εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις που συνιστούν υπαρξιακή πρόκληση.

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να κινητοποιούν ετησίως συνολικά 100 δισ. δολάρια διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα από το 2020 έως το 2025, προκειμένου να βοηθήσουν τις πλέον ευάλωτες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως στις προσπάθειές τους για μετριασμό και προσαρμογή.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός, συνεισφέροντας πάνω από το ένα τέταρτο του στόχου, και η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πρόσφατα πρόσθετο ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2027. Ωστόσο, και άλλοι εταίροι πρέπει τώρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να καλύψουν το τρέχον έλλειμμα ύψους σχεδόν 20 δισ. δολαρίων.

Η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των ευάλωτων κοινοτήτων ώστε αυτές να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αναπτύξουν μια καθαρή οικονομία.

Έξι χρόνια μετά την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού, η ΕΕ θα διαπραγματευθεί επίσης με άλλα μέρη στην COP26 για την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων του Παρισιού σχετικά με τους κανόνες και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ειδικότερα, αναζητούμε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική ακεραιότητα των παγκόσμιων αγορών ανθρακούχων εκπομπών και θα προβλέπει υποχρεώσεις διαφάνειας και υποβολής εκθέσεων. Μια εύρυθμη διεθνής αγορά ανθρακούχων εκπομπών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.