8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για τους άνω των 60 - Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για τους άνω των 60 - Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι
Eurokinissi

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη ή αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού και έχει εκπνεύσει η επτάμηνη διορία, που έχουν ορίσει οι υγειονομικές αρχές, ως μέγιστο χρονικό όριο απόστασης από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους.

Δεδομένου ότι μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χάνεται η προστασία και μειώνεται η ανοσία έναντι του κορονοϊού, οι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που δεν φρόντισαν να προχωρήσουν έγκαιρα στην επαναληπτική δόση, χάνουν και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι.

Απαραίτητη η τρίτη δόση

Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, υπενθύμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνο Πλεύρης την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ο Θ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τον εμβολιασμό τους, έξι μήνες συν ένας ακόμη περιθώριο που είχαν για να εμβολιαστούν, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι από τις 13 Δεκεμβρίου.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Θ. Πλεύρης υπενθύμισε δε ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Ο ίδιος τόνισε ότι το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστουςΥπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα για αγορές τροφίμων και ποτών αλλά και σε κομμωτήρια και φαρμακεία.

Ωστόσο, για καταστήματα λιανικού εμπορίου και κομμωτήρια θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test.