Θύματα του μνημονίου οι νεκροί της Marfin για Βαρουφάκη - ΜέΡΑ25

Θύματα του μνημονίου οι νεκροί της Marfin για Βαρουφάκη - ΜέΡΑ25

Με μια απίστευτη ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζει ως θύματα του μνημονίου και όχι των δολοφόνων που έριξαν τις μολότοφ στο κτίριο της Marfin τους νεκρούς και παράλληλα μιλά για νέους που θα φέρει η οικονομική ανέχεια.

Ο πάλαι ποτέ υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πρωταγωνιστών στα τραπεζάκια της πλατείας των αγανακτισμένων Γιάνης Βαρουφάκης και το κόμμα του, αφού κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια δηλώνουν πως δεν θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση για την ανάρτηση τιμητικής πλακέτας για τους δολοφονημένους από τους εμπρηστές νεκρούς στο κτίριο της Marfin.

Ταυτόχρονα όμως σημειώνουν ότι θα κάνουν ξεχωριστή εκδήλωση - πορεία για να τιμήσουν τα θύματα των μνημονίων.

Ο Γ. Βαρουφάκης θέτει θέμα εκμετάλλευσης νεκρών παραγνωρίζοντας το γεγονός πως είναι το κόμμα που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη μητέρα του Π. Φύσσα, η οποία μάλιστα αφενός δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι για την σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφετέρου αρνήθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η δολοφονία του γιου της.

Η ανακοίνωση του Γ. Βαρουφάκη μπορεί να καταδικάζει τη βια, να κάνει λόγο για μολότοφ αλλά επί της ουσίας εντάσσει τη δολοφονία των 3 εργαζόμενων της Marfin, η μια εκ των οποίων έγκυος, σε ένα γενικό πλαίσιο θυμάτων μιας οικονομικής πολιτικής. Αναφέρει ονόματα νεκρών και παράλληλα κατηγορεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Κυρίως το κυβερνών.

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά σε νέους θανάτους που θα προκαλέσει η οικονομική ανέχεια. Όπως και οι καταγγελίες για προσπάθειες διχασμού και διαχωρισμού θυμάτων την ώρα που μιλά για κινητοποιήσεις και για προσπάθειες της κυβέρνησης να αποτρέψει επερχόμενες αντιδράσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρει: 

«Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από το 1 ο Μνημόνιο. Δέκα χρόνια αντίστασης και κοινωνικών αγώνων. Αλλά και δέκα χρόνια απωλειών. Το ΜέΡΑ25 τιμά τη μνήμη όλων των θυμάτων που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια, χωρίς διακρίσεις.

Τιμούμε με απροσμέτρητο σεβασμό τη μνήμη της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, τους πρώτους νεκρούς που «άνοιξαν» τον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των μνημονίων, όπως τιμούμε τη μνήμη τόσων άλλων: Εκείνων που πέθαναν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, όπως ο Νίκος Πολυχρόνης, ο Σάββας Παπαδόπουλος και η δεκατριάχρονη Σάρα από τη Σερβία. Κι εκείνων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους, όπως ο Δημήτρης Χριστούλας, μην αντέχοντας την αναξιοπρέπεια που τους έριξαν οι μνημονιακές πολιτικές. Και των δολοφονημένων, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, από το μαχαίρι της ακροδεξιάς το οποίο ακόνισαν τα διχαστικά μνημόνια.

Όπως η τότε μνημονιακή κυβέρνηση έτσι και η σημερινή εργαλειοποιεί τους τραγικούς νεκρούς της Marfin. Στήνουν επικοινωνιακή φιέστα στην Οδό Σταδίου αλλά, βέβαια, ούτε διανοούνται να μνημονεύσουν όλα τα θύματα. Διαχωρίζουν τους νεκρούς ώστε να διχάσουν τους ζωντανούς με στόχο να επιβάλουν προληπτικό σιωπητήριο στους νέους αγώνες ενάντια στο 5 ο  μνημόνιο που απεργάζονται.

Το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετάσχει στην πολιτική εκμετάλλευση κανενός θύματος. Καταδικάζουμε την κυβερνητική φιέστα που επέλεξε αυτό το Σάββατο για την κορύφωση μιας δεκαετούς πολιτικής τυμβωρυχίας που στόχο είχε τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εξαγνισμό του μνημονιακού τόξου. Θρηνούμε όλους τους νεκρούς μας της μνημονιακής δεκαετίας και φοβόμαστε για τους νεκρούς που θα φέρει η νέα εξαθλίωση που δρομολογούν.

Για αυτό, αύριο, Παρασκευή στη 1 μμ, θα τιμήσουμε τα θύματα των μνημονίων ρίχνοντας ενοποιητική γέφυρα με συμβολική πορεία βουλευτών μας που θα ξεκινήσει από τη Μαρφίν και θα καταλήξει στο δένδρο της Πλατείας Συντάγματος όπου έβαλε τέλος στη ζωή του ο φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας.

Απέναντι στις επικίνδυνα διχαστικές επιλογές της κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25:

  • Καταδικάζει τη βία, είτε αυτή παίρνει τη μορφή μολότωφ είτε ενσυνείδητης φτωχοποίησης.
  • Υπενθυμίζει ότι όλα τα θύματα ήταν θύματα του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και
  • της βίας που έφεραν οι μνημονιακές πολιτικές.
  • Καλεί σε Ενότητα και Αγώνα εναντίον της νέας βίας που φέρνει το 5ο Μνημόνιο».