Θύμα ληστείας και επίθεσης μέσα στο σπίτι του ο Μπερνάρ Ταπί...

Θύμα ληστείας και επίθεσης μέσα στο σπίτι του ο Μπερνάρ Ταπί...

Η ήσυχη γειτονιά στο Κομπ λα Βιλ, λίγο έξω από το Παρίσι, είχε ηρεμήσει από τις παλαιότερα συχνές επισκέψεις αστυνομίας και Τύπου, για τον διάσημο κάτοικο μίας πολυτελούς οικίας στην περιοχή. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (3/4), πάντως, το προάστιο αναστατώθηκε και πάλι. Ο Μπερνάρ Ταπί και η σύζυγός του, Ντομινίκ, δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους από ληστές, οι οποίοι τους έδεσαν, χτύπησαν τον Γάλλο μεγιστάνα και διέφυγαν με λεία πολλά κοσμήματα και δύο ακριβά ρολόγια...

Ο άλλοτε υπουργός αστικών υποθέσεων επί κυβέρνησης Μιτεράν, το 1992, πρώην ιδιοκτήτης της ομάδας ποδοσφαίρου της Μαρσέιγ και πρωταγωνιστής πολλών σκανδάλων, κοιμόταν μαζί με τη σύντροφό του την ώρα της εισβολής τεσσάρων ανδρών στην οικία τους, στις 12:30π.μ. τοπική ώρα. Σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, οι ληστές χτύπησαν τον Ταπί στο κεφάλι και έδεσαν το ζευγάρι με καλώδια. Η κυρία Ταπί κατόρθωσε να διαφύγει και να ειδοποιήσει την αστυνομία από γειτονικό σπίτι.

Η Ντομινίκ Ταπί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο, όμως δεν έχει κάτι σοβαρό και αναμένεται να λάβει άμεσα εξιτήριο. Ο εγγονός του 78χρονου Μπερνάρ Ταπί, Ροντόλφ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως ο παππούς του είχε ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι, ωστόσο αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο. Πηγές από τις αρχές κάνουν λόγο για διαφυγή των ληστών με δύο ρολόγια μεγάλης αξίας, αρκετά κοσμήματα και ένα οικογενειακό δαχτυλίδι.

Ο Ταπί έκανε περιουσία αναλαμβάνοντας αποτυχημένες επιχειρήσεις τις οποίες, αργότερα, αποδείχθηκε πως «κέρδιζε» με αμφιλεγόμενες μεθόδους, στα όρια της νομιμότητας... Εγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ασχολήθηκε με τη Μαρσέιγ (την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1993), αλλά τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θητεία του, κατηγορήθηκε για χειραγώγηση αγώνων και συμμετοχή σε «στημένα» ματς.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας κρίθηκε στη συνέχεια ένοχος για δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, φορολογικών παραβάσεων και για απάτες όπως κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων. Καταδικάστηκε και πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή, ενώ έχασε το δικαίωμα εκλογής σε οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα. Μετά την αποφυλάκισή του, το 1997, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα Μ.Μ.Ε., έγινε παρουσιαστής εκπομπών και το 2012 αγόρασε την εφημερίδα «La Provence».

Η γαλλική δικαιοσύνη έκρινε πως έπεσε θύμα απάτης όταν παραχώρησε το μερίδιο των μετοχών του στην εταιρία Adidas, όμως εκκρεμεί ακόμη μία δίκη για έναν αμφιλεγόμενο διακανονισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ που του απονεμήθηκε από κρατική επιτροπή...Στην υπόθεση είχε εμπλακεί η τότε υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε κριθεί ένοχη για αμέλεια. Η δίκη του Ταπί είχε αναβληθεί πέρσι λόγω θεμάτων υγείας του Ταπί (καρκίνο στο στομάχι και τον οισοφάγο), όμως αναμένεται να συνεχιστεί τον Μάιο και ο Γάλλος έχει τονίσει πως θα δώσει το παρών στο ειδώλιο.