7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν είναι απαραίτητο το τεστ για κορονοϊό μετά τη 2η δόση εμβολίου

Θ. Βασιλακόπουλος: Δεν είναι απαραίτητο το τεστ για κορονοϊό μετά τη 2η δόση εμβολίου

Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται τεστ για τον κορονοϊό, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς και τους οδηγούς στα ΜΜΜ.

Μιλώντας στον Ant1 και ερωτηθείς σχετικά για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, εξήγησε ότι, «σε λιγότερο από ένα μήνα, το πρώτο εμβόλιο, της Pfizer θα έχει έγκριση σαν οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε από το φαρμακείο. Όταν γίνει αυτό και πλέον είμαστε 100% για το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποδοτικό, τότε, κατά την άποψή μου πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».

Αναφορικά με το αν πρέπει να παραχωρούνται κάποια προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε πως «το να υπάρχουν κάποια προνόμια για τους εμβολιασμένους, είναι και κίνητρο».

Επιπλέον, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε προηγούμενη διατύπωσή του για τη χρήση μάσκας από τους μη εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι, είπε «όχι στο να μην φορούν μάσκα όσοι είναι εμβολιασμένοι επειδή θα εκμεταλλευτούν το μέτρο κι αυτοί που δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής μίλησε και για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς και για τα προνόμια σε όσους έχουν εμβολιασθεί.

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, αλλά δημοσιεύματα ερευνών στον ισπανικό τύπο ότι ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι αποτελεσματικός, αλλά με περισσότερες παρενέργειες», δήλωσε. «Όταν εκτεθώ στην πρώτη δόση του εμβολίου, είμαι πιο προστατευμένος», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη σύσταση για εμβολιασμό με μία δόση για όσους έχουν νοσήσει τονίζοντας ότι, «κάποια δεδομένα λένε ότι όταν έχω νοσήσει, έχω εκτεθεί στον ιό. Όταν εκτεθώ στην πρώτη δόση του εμβολίου, είμαι πιο προστατευμένος. Για ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, είμαστε σίγουροι, για εκείνους που έχουν νοσήσει πριν από ένα χρόνο, εγώ θα συνιστούσα και τη δεύτερη δόση».