Τέξας: Eπαναφορά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Τέξας: Eπαναφορά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης επέτρεψε χθες, Παρασκευή, στο Τέξας να επαναφέρει αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ.

 Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει την άμβλωση μόλις ακουστεί η καρδιά του εμβρύου, ήτοι περίπου στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν η πλειονότητα των γυναικών αγνοεί ότι κυοφορεί.

Επιπροσθέτως νόμος αυτός δεν προβλέπει εξαιρέσεις για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία. Επίσης, επιτρέπει σε απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, προβλέποντας αμοιβή τουλάχιστον 10.000 δολαρίων στην περίπτωση που επιτύχουν σε προσφυγή τους εναντίον οποιουδήποτε βοήθησε να γίνει άμβλωση μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού.

Υπογραμμίζεται ότι οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν κατά των αμβλώσεων ως κυνηγοί επικηρυγμένων.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς του νόμου αυτού είχε ανασταλεί προσωρινά την Τετάρτη κατόπιν απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας, έπειτα από προσφυγή της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν στο Όστιν είχε αναστείλει προσωρινά την ισχύ του νόμου περί αμβλώσεων στο Τέξας ενώ συνεχίζεται η εξέταση της προσφυγής όσον αφορά τη νομιμότητά του.

To υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιχειρηματολόγησε ότι ο νόμος αυτός εμποδίζει τις γυναίκες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 1973 με την απόφαση που έλαβε στην υπόθεση Roe v. Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία δεν άλλαξε τη δυναμική κατά των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο. Αντίθετα, ενισχυμένοι από την είσοδο τριών συντηρητικών δικαστών, των διορισμένων από τον Τραμπ, που ανέτρεψαν τις ισορροπίες του δικαστηρίου, οι συντηρητικοί αιρετοί στις αμερικανικές πολιτείες έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση: από την 1η Ιανουαρίου, 19 πολιτείες έχουν υιοθετήσει 63 νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αναιρέσει την απόφαση Roe v. Wade, κάθε πολιτεία θα είναι ελεύθερη να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την πανίσχυρη οργάνωση Planned Parenthood, στην περίπτωση αυτή, 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 πολιτείες, δηλαδή το ήμισυ περίπου των Αμερικανίδων αναπαραγωγικής ηλικίας, θα έχαναν το δικαίωμα στην άμβλωση.

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση