7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ταλιμπάν: Κάλεσμα στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας να επιστρέψουν στη δουλειά τους

Ταλιμπάν: Κάλεσμα στις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της υγείας να επιστρέψουν στη δουλειά τους
AP Images

Δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν κάλεσαν όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας του Αφγανιστάν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας της χώρας καλεί όλες τις εργαζόμενες στον τομέα δημόσιας υγείας στην πρωτεύουσα Καμπούλ και στις επαρχίες να επιστρέψουν στις δουλειές τους, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter που έκανε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ακραίοι ισλαμιστές Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά παραμένει ασαφές ποιά θα είναι η κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια με εκείνους στην εξουσία, όπως και το εάν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Μέχρι στιγμής οι μόνες δηλώσεις υποστήριξης που έχουν υπάρξει σχετικά με τις εργαζόμενες γυναίκες αφορούν τον τομέα της υγείας και της παιδείας.

Πρόσφατα μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες από τα βόρεια της χώρας που αφορούσαν, για παράδειγμα, μαίες οι οποίες δεν θα επιτρέπεται εφεξής να παρίστανται σε συναντήσεις με άνδρες γιατρούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τους Ταλιμπάν, από το 1996 ως το 2001, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να επισκέπτονται άνδρες γιατρούς, γεγονός που περιόρισε υπερβολικά την πρόσβασή τους στην υγειονομική φροντίδα.

Σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι οι εργαζόμενες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας.Οι μισθοί τους θα εξακολουθούσαν να καταβάλλονται, όπως είπε, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αναφερόταν μόνο σε κυβερνητικές υπαλλήλους ή και σε εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Υπογραμμίζεται ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα επί του πεδίου κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους από τους μαχητές Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ