Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Ανοιχτό παραμένει από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους που εξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις στο από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους. Όπως όλα δείχνουν, τα self test «ξεκλειδώνουν» την κουβέντα για τις εκτός νομού μετακινήσεις, εντούτοις οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν γνωστές το προσεχές διάστημα και όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Βδομάδα.

Αυτό που εκτιμάται είναι ότι τα self tests που έκαναν την εμφάνισή τους αυτές τις μέρες δίνουν μια επιπλέον ελπίδα σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν στην επαρχία, προκειμένου να συναντηθούν με συγγενικά πρόσωπα και να γιορτάσουν το Πάσχα. Ταυτόχρονα, θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος θα οδηγήσει στην περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού. 

Ως την Παρασκευή το μέτρο του self testing θα επεκταθεί και θα είναι διαθέσιμα, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα αναιρεθεί οποιαδήποτε σχετική συζήτηση αν δεν καταγραφεί αποκλιμάκωση της πορείας της διασποράς και οι πολίτες δεν δείξουν την ανάλογη στάση το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού τοποθετήθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι «είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στη διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη επεσήμανε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Αν και εμφανίστηκε διστακτική για το ενδεχόμενο ανοίγματος το Πάσχα, εκτίμησε ότι ο κόσμος θα κάνει Ανάσταση στις εκκλησίες, αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και με μάσκες.

Για τα σενάρια που είναι στο τραπέζι ενόψει του Πάσχα, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε μελετάται να γίνει χρήση self – test, «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Ταυτόχρονα, χρήσιμο χαρακτήρισε το εργαλείο των self test ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε, η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες όχι μόνο για το αν θα ανοίξουν οι μετακινήσεις ενόψει των εορτών του Πάσχα, αλλά συνολικά για την πορεία της πανδημίας.