ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Μ. Παγώνη: Σχετική ανόσια προς τέλος Ιουνίου - Πάσχα με μάσκες και αποστάσεις

Μ. Παγώνη: Σχετική ανόσια προς τέλος Ιουνίου - Πάσχα με μάσκες και αποστάσεις

Θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες, αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και με μάσκες, ενώ οι μάσκες θα παραμείνουν και το καλοκαίρι, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σχολίασε επίσης την πορεία των εμβολιασμών, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί μια σχετική ανοσία του πληθυσμού.

Αναφορικά με το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί για τους 50 και άνω, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ.

«Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα».

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε επίσης τη σημασία που θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο.

Αναφορικά με το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, επισήμανε ότι ένα ποσοστό δεν έχει εμβολιαστεί γιατί έχει νοσήσει και μπορεί να εμβολιαστεί μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ κάποιοι είναι σε καραντίνα. Γι' αυτό, εκτιμά η κ. Παγώνη, δεν μπορεί το ποσοστό να φτάσει στο 100%. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή. 

Μοντέλο Self Test 

Η κκ. Παγώνη τόνισε επίσης ότι το μοντέλο των self test στα σχολεία πέτυχε, γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα καθώς ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές και μαθητές. «Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού». Η κ. Παγώνη σχολίασε επίσης και τα κορονοπάρτι, υπογραμμίζοντας ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά, τα κορονοπάρτι θα μειωθούν.

 Πάσχα στο χωριό

Αναφορικά με τις μετακινήσεις σε σε άλλο νομό το Πάσχα, επισήμανε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τόνισε ότι με την τωρινή κατάσταση δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα. 

Η κ. Παγώνη εκτίμησε πάντως ότι ο κόσμος θα κάνει Ανάσταση στις εκκλησίες, αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα κα με μάσκες, ενώ σημείωσε ότι μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση. 

Τέλος, τόνισε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αλλά ότι θα παραμείνουν οι μάσκες, και ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε βόλτες στα στενά σοκάκια, αλλά θα μπορούμε να είμαστε στις παραλίες.