ΓΔ: 913,94 -6,09 (-0,66 %)

Τζίρος: 10,22 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 913,94 -6,09 (-0,66 %)

Τζίρος: 10,22 εκατ. €   RT

Τα χρήματα της επιστρεπτέας καταβλήθηκαν. Και τώρα τι;

Τα χρήματα της επιστρεπτέας καταβλήθηκαν. Και τώρα τι;

Με την πληρωμή 15.319 δικαιούχων της επιστρεπτέας προκαταβολής ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ο κύκλος καταβολών της 7ης φάσης και μαζί με αυτόν ολοκληρώθηκε και ο κύκλος ολόκληρου του μέτρου.

Περισσότερα από 8,3 δισ. ευρώ διατέθηκαν στην αγορά μέσα σε 13 μήνες ποσό που αυτομάτως ανακηρύσσει την επιστρεπτέα προκαταβολή στο πιο «γενναιόδωρο» μέτρο στήριξης που έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Βεβαίως, αυτό που έκλεισε είναι ο κύκλος των καταβολών από το Δημόσιο προς τους επαγγελματίες και όχι ο κύκλος των εκκρεμοτήτων ο οποίος ουσιαστικά τώρα ανοίγει.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ ξεκινάει ελέγχους για να εντοπίσει -έστω και κατόπιν… καταβολής- παραβάτες οι οποίοι παραποίησαν τα οικονομικά τους δεδομένα για να εισπράξουν περισσότερα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν κάνει τροποποιητικές δηλώσεις για να «διορθώσουν» έσοδα αλλά και όσοι έχουν εμφανίσει ασυνήθιστα μεγάλη μείωση εσόδων για τα δεδομένα του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι λογιστές, καλούνται με τη σειρά τους να αποστείλουν τα δικαιολογητικά  στην πλατφόρμα για να κλείσει ο κύκλος των αιτήσεων.

Όσο για τους επαγγελματίες, έχουν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» από όλους καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν τα χρήματα. Πρόκειται για ένα ποσό που προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει σημαντικό «πονοκέφαλο» για αρκετούς επαγγελματίες καθώς ακόμη και οι 60 δόσεις που έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδειχθούν λίγες, ειδικά για όσους πήραν μεγάλα ποσά.

Να λοιπόν που η επιστρεπτέα προκαταβολή δε θα πάψει να υπάρχει στο προσκήνιο για πολλούς μήνες ακόμη. Και ας τελείωσε το… ευχάριστο τμήμα του μέτρου που είναι οι εκταμιεύσεις. Οι επαγγελματίες, έχουν μπροστά τους μια σημαντική απόφαση η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί από τώρα:

  1. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εμφανιστεί στη μερίδα του καθενός στην ΑΑΔΕ το ποσό που έχει εισπράξει μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό θα φανεί ανά φάση. Ειδικά για τις πρώτες τρεις φάσεις, θα πρέπει να ληφθεί η πρώτη απόφαση. Όποιος έχει υποστεί μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020, θα δικαιούται να «κουρέψει» τα χρήματα που πήρε από τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας κατά 50%. Εναλλακτικά, μπορεί να μην κουρέψει το ποσό της οφειλής (και να το πληρώσει κανονικά σε 60 δόσεις) αλλά να λάβει μια πρόσθετη χρηματοδότηση ίση με το 35% των χρημάτων που πήρε με τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ώστε να πληρώσει φόρους.
  2. Η δεύτερη σημαντική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Και θα έχει να κάνει με το αν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να πληρωθεί εφάπαξ το ποσό της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή ή αν θα επιλεγεί ο δρόμος των 60 δόσεων. Η εφάπαξ αποπληρωμή έχει επιπλέον κίνητρο το περαιτέρω κούρεμα κατά 15%.