Τα 11 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και συνταξιούχων στην πανδημία

Τα 11 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και συνταξιούχων στην πανδημία

Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού παρουσιάστηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, μπήκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα: 

1. Εκκίνηση του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ εντός Φεβρουαρίου (17/2) και πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου ποσού συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.  

2.Απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 για κλειστές επιχειρήσεις και επέκταση της αναστολής ενοικίων και για τον Μάρτιο.

3.Παράταση κατά 75 ημέρες στην προθεσμία πληρωμής των επιταγών που λήγουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.  

4.Παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου.

5.Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

6.Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31/12/2021 και ρύθμιση ως και 48 δόσεις (υπό δημοσίευση).

7.Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες: ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων.

8.Η διαδικασία δήλωσης των αναστολών συμβάσεων εργασίας εκ μέρους των εργοδοτών τροποποιήθηκε και κατέστη προαναγγελτική.

9.Έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό των ειδικών κατηγοριών εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τις προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης, το ύψος και τη διαδικασία καταβολής της.

10.Ξεκίνησε η υποβολή αίτησης από τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού για ένταξη στην ειδική πλατφόρμα που τηρείται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τη λήψη οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

11.Εξασφάλιση πιστώσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για την καταβολή τακτικής επιδότησης σε ανέργους ναυτικούς και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.