Συρία: Απορρίπτει την έκθεση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για χρήση χλωρίου το 2018

Συρία: Απορρίπτει την έκθεση του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για χρήση χλωρίου το 2018

Η Συρία απέρριψε έντονα σήμερα την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που αποδεικνύει τη χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό το 2018 σε μια πόλη που τότε τελούσε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, αποδοκιμάζοντας τα "αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα".

Τη Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε μετά από έρευνα ότι η συριακή πολεμική αεροπορία είχε χρησιμοποιήσει χλώριο κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Σαρακέμπ το 2018.

Η Ομάδα ταυτοποίησης και έρευνας του ΟΑΧΟ "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μονάδες της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Σαρακέμπ", περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Χαλεπίου, σύμφωνα με δήλωση του οργανισμού που έχει την έδρα του στη Χάγη.

Η Συρία "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκθεση και αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση τοξικού αερίου στην πόλη Σαρακέμπ ή σε οποιαδήποτε άλλη συριακή πόλη ή χωριό", επεσήμανε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Η έκθεση "της αποκαλούμενης 'ομάδας ταυτοποίησης και έρευνας' για το φερόμενο περιστατικό στη Σαρακέμπ περιέχει αβάσιμα και κατασκευασμένα συμπεράσματα", προσθέτει.

Πρόκειται για "ένα άλλο σκάνδαλο του ΟΑΧΟ και των ερευνητικών ομάδων του, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό της ψευδούς έκθεσης για το περιστατικό της Ντούμα", πρόσθεσε η συριακή διπλωματία αναφερόμενη στην έκθεση του ΟΑΧΟ που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και αποδεικνύει μια επίθεση με χλώριο τον Απρίλιο του 2018 σε αυτήν την πόλη στα προάστια της Δαμασκού, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σταθερά οποιαδήποτε εμπλοκή σε χημικές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι έθεσε όλα τα αποθέματα χημικών όπλων υπό διεθνή εποπτεία στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2013 και επικαλείται "σκηνοθετημένα" στοιχεία με στόχο να κατηγορηθεί το καθεστώς.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι "καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων".

"Η χρήση αυτών των όπλων από το συριακό καθεστώς, τεκμηριωμένη και αδιάσειστη, είναι απαράδεκτη", δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί "κατάλληλη απάντηση".