Συντονισμό των κρατών στην άρση των μέτρων θα ζητήσει η Κομισιόν
Financial Times

Συντονισμό των κρατών στην άρση των μέτρων θα ζητήσει η Κομισιόν

Συντονισμό και κοινή δράση αναφορικά με την επιστροφή των κρατών-μελών της ΕΕ στην κανονικότητα αναμένεται να ζητήσει αυτήν την εβδομάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο, συμβουλευτικού χαρακτήρα, θα δίνει οδηγίες στις κυβερνήσεις πώς να χαλαρώσουν τους συνοριακούς ελέγχους, να ανοίξουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

Το έγγραφο με τίτλο "Ευρωπαϊκός Χάρτης προς την έξοδο από την πανδημία του κορονοϊού" έχει ήδη διανεμηθεί στα κράτη μέλη, ενημερώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι σε αυτό αναφέρεται ότι "οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τις υπόλοιπες χώρες για τα μέτρα που πρόκειται να αρθούν".

Προ ημερών η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το κλείσιμο των συνόρων πέραν των εορτών του καθολικού Πάσχα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Covid-19.

«Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε μετά το Πάσχα», είχε πει στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το θέμα του «Οδικού χάρτη» για το συντονισμό και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των χωρών που πλήττονται περισσότερο και ειδικά της Ιταλίας, η οποία στα πλαίσια του Eurogroup της περασμένης Τρίτης είχε θέσει ακόμα και θέμα σεβασμού, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η επίσημη παρουσίασή του.