Συντονισμένες επιθέσεις χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες

Συντονισμένες επιθέσεις χάκερ σε κυβερνητικές ιστοσελίδες

Συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκαν κρατικές ιστοσελιδες με Τούρκους χάκερ να διεκδικούν την πατρότητα των χτυπημάτων και την ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει αντίμετρα και να σημειώνει ότι οι πολλαπλές επιθέσεις αντιμετωπίζονται. Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «πρώτη απάντηση αναφορικά με την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα». Στόχοι έγιναν οι ιστοσελίδες της ΕΥΠ, του ΥΠΟΙΚ, του ΥΠΕΞ, της Βουλής και άλλες.

Την κυβερνοεπίθεση των χάκερ επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εν τούτοις προκαλούν εντυπώσεις οι αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν λόγο «πρώτη απάντηση αναφορικά με την επίσκεψη του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα». 

Ουσιαστικά συνδέουν τις επιθέσεις αυτές με τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης και την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα, γεγονός που ενόχλησε έντονα την τουρκική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, οποίος επιτέθηκε ευθέως στον Λίβυο στρατηγό τον οποίο χαρακτήρισε ως «επικίνδυνο» όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία στέλνει το Yavuz νότια της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε οικόπεδα που έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση σε εταιρείες.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η επίθεση στην ιστοσελίδα της Βουλής περιορίστηκε στην υπερφόρτωση της γραμμής με αποτέλεσμα την πτώση της, αλλά αποκρούστηκε οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων ή ανάρτησης μηνύματος των δραστών.

Κατά τις ίδιες πηγές, από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων των τεχνικών ασφαλείας δεν προκύπτει ότι την κυβερνοεπίθεση έκαναν Τούρκοι χάκερ, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.

Σημειώνεται πως οι τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής έριξαν εσκεμμένα την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να αποφορτιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της.

Στο μεταξύ, έχει αποκατασταθεί και πάλι η πρόσβαση στις ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Νωρίτερα, την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση ανέλαβε η ομάδα χάκερ Anka Neferler με ανάρτησή της στο Facebook.

Οι κυβερνοεπιθέσεις DDoS 

Πρόκειται για επιθέσεις που προέρχονται από πάρα πολλούς υπολογιστές (bots) ταυτόχρονα προς έναν εξυπηρετητή (server).

Πιο αναλυτικά, οι χάκερς αγοράζουν πολλά «bots» και κατ' επέκταση πολλές διευθύνσεις IP, χτυπώντας ταυτόχρονα κάποιον server, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνωστισμό επισκεψιμότητας (traffic) στην ιστοσελίδα, στην οποία είναι αδύνατη η είσοδος των χρηστών λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.