Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές - 480 αφίξεις το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές - 480 αφίξεις το τελευταίο 24ωρο

Το κύμα ροών των προσφύγων συνεχίστηκε το τελευταίο 24ωρο, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, άλλοι 480 άνθρωποι πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, προορισμός των οποίων ήταν κατά κύριο λόγο η Λέσβος και κατά δεύτερο η Σάμος.

Συγκεκριμένα, στην περισυλλογή 256 προσφύγων και μεταναστών σε πέντε διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα άλλοι 223 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Συνολικά τις τελευταίες πέντε μέρες, από την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, στα ίδια νησιά έφθασαν 1.988 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι 1.060 πέρασαν στη Λέσβο, οι 554 στη Χίο και οι 374 στη Σάμο.

Στους 27.486 ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε Χίο, Λέσβο, Σάμο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μόνο στους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των τριών νησιών διαμένουν σήμερα 27.486 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς οι 15.404 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, οι 5.209 στη ΒΙΑΛ της Χίου και οι 6.873 στο Βαθύ της Σάμου.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, ένας σημαντικός αριθμός φιλοξενουμένων, γύρω στους 3.000, διαμένει και σε δομές εκτός καταυλισμών ΚΥΤ και στα τρία νησιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά 61 πρόσφυγες με προορισμό την ενδοχώρα

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 28 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 3 από τα Μεστά Χίου, οι οποίοι αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 10:50 το πρωί το "Blue Star Patmos" με 8 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Χίος» με 22 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.