Συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος να κινείται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνη για έναν ακόμη μήνα ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τη στήριξή της στην οικονομία καθώς λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης δεν θα επιτύχει τον στόχο της για την αύξηση των τιμών τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών, από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters, πιο ανησυχητικό για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 0,4% από 0,6%, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, ενώ αυτές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν.

Αν και η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε πρωτοφανή στήριξη φέτος για να αντιμετωπίσει το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, η αυξανόμενη ανεργία, η εκτίναξη των αποταμιεύσεων, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στα ταξίδια και η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων άσκησαν μία ασυνήθιστη πίεση στις τιμές. Ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι πιθανόν να εντείνει το αρνητικό κλίμα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη και πιέζοντας ακόμη περισσότερο πτωτικά τις τιμές, σύμφωνα με οικονομολόγους.