ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Συνάντηση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Συνάντηση της υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου
Eurokinissi

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε χθες στο γραφείο της τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Σάρμπελ Γουάχμπι, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψή του που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρθηκαν στους μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς και τη φιλία των δύο λαών. Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη: «Τα στοιχεία του κοινού παρελθόντος, και φυσικά ο πλούτος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου. Η Ελλάδα είναι απολύτως θετική και ανοικτή σε οποιαδήποτε πολιτιστική συνεργασία».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στην ελληνική αρωγή για την αποκατάσταση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια που προκλήθηκαν στη Βηρυτό κατά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020. Σε επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Λιβανέζου ομόλογού της Αμπάς Μορτάντα έχει διατυπωθεί η πρόθεση του ΥΠΠΟΑ να συμβάλει καθ' οιονδήποτε τρόπο στην αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επανέλαβε την πρότασή της να αποσταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το ΥΠΠΟΑ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να γίνει προκαταρκτική εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης και των ζημιών στα ιστορικά, διατηρητέα κτίρια. Η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι μεταξύ των κτιρίων αυτών συμπεριλαμβάνεται η βίλα Bestros, η οποία στεγάζει το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου, αλλά και κτίρια της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η οποία εδράζεται κατά κύριο λόγο στην πληγείσα περιοχή.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να επισπευσθεί η κατάρτιση της συμφωνίας για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, με στόχο να υπογραφεί κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Λιβάνου, η οποία είχε αρχικά προγραμματισθεί για το 2020, αλλά ανεβλήθη εξαιτίας της πανδημίας.

Η κ. Μενδώνη πρότεινε να διοργανωθεί κοινή αρχαιολογική έκθεση των τριών χωρών –Ελλάδος Κύπρου Λιβάνου– η οποία να περιοδεύσει και στις τρεις χώρες.

Ο κ. Γουάχμπι μετέφερε πρόσκληση στην υπουργό Πολιτισμού να επισκεφθεί σύντομα τον Λίβανο, ενώ η ίδια, με τη σειρά της, απηύθυνε μέσω του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών, πρόσκληση στον Λιβανέζο ομόλογό της, Αμπάς Μορτάντα, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ