ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 900,65 -2,83 (-0,31 %)

Τζίρος: 58,44 εκατ. €   RT

Συνάντηση Μητσοτάκη - Δένδια: Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Δένδια: Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε αναλυτικά για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι σε διπλωματική αντιπαράθεση on camera εξελίχθηκαν χθες οι κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια  - Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών έθεσε ευθέως στον ομόλογο του τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας επίσης λόγο για fake news στο μεταναστευτικό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε θέσει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Θράκη κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και θέμα υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι αναφορές Δένδια για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μουσουλμανική μειονότητα, ανάγκη να τερματισθεί το περίφημο καθεστώς η απειλή πολέμου (casus belli), η αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τα fake news για το μεταναστευτικό, ενόχλησαν τον Μεβλούτ Τσαβολογήσου και πυροδότησαν ένα πρωτοφανή για τα διπλωματικά δεδομένα διάλογο. Οι δύο άνδρες επιδόθηκαν σε ένα λεκτικό μπρα ντε φερ και κάθε ένας από τους δύο πήρε πολλές φορές το λόγο.

Το σχέδιο σε περίπτωση έντασης 

Όπως μετέδιδε το liberal η έντονη και αποφασιστική αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν ένα “ξέσπασμα” της στιγμής. Αντιθέτως ήταν ένα από τα ενδεχόμενα που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συζητηθεί στις συναντήσεις του  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όταν λοιπόν περνούσε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Δένδιας το μεσημέρι της Τρίτης για να μπει στο πρωθυπουργικό γραφείο είχε υπόψιν του όλα τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να καταλήξει το ταξίδι στην Τουρκία. Μια επίσκεψη με χαμηλές προσδοκίες μεν, αλλά με πολλές δυσκολίες δε. Όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδας Τουρκίας.

Τα σενάρια αυτά τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση της Τρίτης η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα. Ένα από τα πιθανά σενάρια, όπως επιμένει η ίδια πηγή, που ανέλυσαν Μητσοτάκης - Δένδιας ήταν και αυτό η Τουρκία να επιλέξει την οδό της όξυνσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού. “Εφόσον συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός είχε πει στον κ. Δένδια να απαντήσει καταλλήλως” τονίζει στο liberal.gr πηγή του Μαξίμου. Όπως και έγινε.