Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Σμύρνη

Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Σμύρνη

Στη Σμύρνη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτίριο Καπετανάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την πρώτη μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με στόχο να αποκατασταθούν οι διαταραγμένοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμβολική παρουσία στα εγκαίνια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος συνέβαλε στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης μέσω της διαρκούς επικοινωνίας που διατηρούσε μαζί του ο Ν. Κοτζιάς, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, καθώς και η συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ιστορικό κτίριο Καπετανάκη, που βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης στην περιοχή Πούντα στον αριθμό 262 της οδού Ατατούρκ, είχε κριθεί επικίνδυνο το 2003 και αναπαλαιώθηκε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και αφού δόθηκε η άδεια του τουρκικού κράτους. Η εγκατάσταση του ελληνικού Γενικού Προξενείου στο κτίριο αυτό έγινε με επισημότητες και παρουσία του Τούρκου τότε υπουργού Συγκοινωνιών που έκανε και την έπαρση της ελληνικής σημαίας, το 1955, καθώς το κτίριο που προηγουμένως στέγαζε το ελληνικο Γενικό Προξενείο είχε παραδοθεί στις φλόγες από τον τουρκικό όχλο στη διάρκεια των Σεπτεμβριανών.