Συναγερμός από ΔΕΗ και παρόχους για τις αυξήσεις - Στο τραπέζι και νέες εκπτώσεις

Συναγερμός από ΔΕΗ και παρόχους για τις αυξήσεις - Στο τραπέζι και νέες εκπτώσεις

Πανστρατιά από κυβέρνηση, ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές για να μην περάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια. Το κράτος θα επιδοτεί με 9 ευρώ τις πρώτες 300 κιλοβατώρες σε όλους τους παρόχους, μέτρο που θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου. Η ΔΕΗ, πέραν της οριζόντιας έκπτωσης 30% στους πελάτες της, θα προσφέρει επιπλέον 4% για καταναλώσεις από 300-600 κιλοβατώρες το μήνα. Εκπτώσεις και παρεμβάσεις στις τιμές για περαιτέρω ελάφρυνση των τιμολογίων, εξετάζουν και οι ιδιώτες προμηθευτές.

Ανακοινώσεις εκ μέρους τους αναμένονται μετά και την αυριανή συνάντηση Σκρέκα, ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών, όπου και θα αποσαφηνιστεί το σχέδιο απορρόφησης των ανατιμήσεων.

Δύο οι μέχρι τώρα άξονες για να «φρενάρουν» τις αυξήσεις : Αφενός, η κρατική επιδότηση τριών λεπτών (30 ευρώ / μεγαβατώρα) για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες όλων ανεξαιρέτως των καταναλωτών και από όλους τους προμηθευτές, μέσω του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα «προικοδοτηθεί» με 150 εκατ ευρώ.

Αφετέρου, η έκπτωση 30% που έχει ανακοινώσει από τις 5 Αυγούστου η ΔΕΗ για τους πελάτες της, αλλά και το γεγονός ότι εξετάζει επιπλέον 4% για καταναλώσεις μεταξύ 300 και 600 κιλοβατωρών.

Τα ακριβή ποσοστά και η από εδώ και πέρα πολιτική της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού που έχει μερίδιο 65% και δίνει το τόνο στην αγορά, θα γίνουν γνωστά σήμερα, οπότε και αναλόγως θα κινηθούν και οι ανταγωνιστές της.

Στόχος είναι αυτός ο συνδυασμός κινήσεων να απορροφήσει ακόμη και το 80% των αυξήσεων, με την κατάσταση να επαναξιολογείται στα τέλη του έτους και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές συνθήκες στη διεθνή αγορά, τότε θα εξεταστεί πιθανή επέκταση της στήριξης των καταναλωτών από το Ειδικό Ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειμερινές αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου του 2022, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρεις κινήσεις για τη συγκράτηση των αυξήσεων - Το σχέδιο της κυβέρνησης