Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρεις κινήσεις για τη συγκράτηση των αυξήσεων - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρεις κινήσεις για τη συγκράτηση των αυξήσεων - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τριπλός συνδυασμός από την οριζόντια κρατική επιδότηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και όλων των παρόχων, την έκπτωση 30% από τη ΔΕΗ, αλλά και το γεγονός ότι για καταναλώσεις από 300-600 κιλοβατώρες, μπορεί να φτάνει ακόμη και το 33%-34%, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ρεύμα. Ένα σχέδιο που θα εξειδικευθεί αύριο από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το πρώτο σκέλος αφορά τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. Αφορά την επιδότηση όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου και τελικής κατανάλωσης, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των καταναλωτών. Η επιδότηση θα είναι ύψους 30 ευρώ η μεγαβατώρα ή 3 λεπτά την κιλοβατώρα. Στην ουσία μιλάμε για μια έκπτωση 9 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το όριο των 300 kwh καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στο ρόλο της ΔΕΗ. Από τις 5 Αυγούστου η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει εκπτώσεις 30% στο ρεύμα για όλους τους πελάτες της. Αλλά όπως ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανατιμήσεις, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει εκπτώσεις, οι οποίες θα είναι πέραν του 30% που ισχύουν ήδη από το καλοκαίρι.

Και έτσι ερχόμαστε στο τρίτο μέτρο. Αυτό αφορά καταναλώσεις από 300-600 κιλοβατώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έκπτωση της ΔΕΗ για αυτές τις καταναλώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 30% και θα φτάνει στο 33%-34%, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, ανάλογα και με την πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική.

Συμπερασματικά, έστω ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος 1.800 κιλοβατώρες, ήτοι 450 κιλοβατώρες το μήνα. Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί με 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή με 9 ευρώ. Αυτό αφορά όλους τους παρόχους, ΔΕΗ και ιδιώτες. Για τις επόμενες 300 κιλοβατώρες μέχρι τις 600, στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση για τις 150, εφόσον είναι πελάτης της ΔΕΗ, θα έχει έκπτωση στην τιμή της ενέργειας ύψους 33%-34%. Εφόσον είναι πελάτης της ΔΕΗ, το νοικοκυριό αυτό θα έχει έκπτωση 30% για όλη του τη κατανάλωση.

Τα παραπάνω θα ισχύσουν καταρχήν για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιδότηση των 3 λεπτών η κιλοβατώρα, εφόσον οι διεθνείς τιμές δεν αποκλιμακωθούν μετά τα τέλη του έτους, προφανώς και το μέτρο θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ασπίδα απέναντι στις ανατιμήσεις προσφέρουν τα σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής.