Συμφωνία στη Β. Ιρλανδία βάζει τέλος σε τρία χρόνια ακυβερνησίας

Συμφωνία στη Β. Ιρλανδία βάζει τέλος σε τρία χρόνια ακυβερνησίας

Ενωτικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν σήμερα, τελευταία στιγμή, σε συμφωνία που δίνει τέλος σε τρία χρόνια πολιτικής παράλυσης στη Βόρεια Ιρλανδία, τη βρετανική επαρχία η οποία δεν διαθέτει κυβέρνηση και κοινοβούλιο από το 2017.

Η Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του Brexit, καθώς διαθέτει χερσαία σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε, κάτι που αύξησε τις πολιτικές εντάσεις αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας σε σχέση με την Ε.Ε.

Το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το εθνικιστικό Σιν Φέιν, τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία, επικύρωσαν το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα χθες βράδυ η βρετανική κυβέρνηση, το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίζει επίσημα την ιρλανδική γλώσσα.

«Το Σιν Φέιν αποφάσισε να επανεντάξει το σύστημα κατανομής της διακυβέρνησης της επαρχίας» όπως αυτό προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και να «διορίσει υπουργούς σε μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην κατανομή της εξουσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, η επικεφαλής του κόμματος.

«Τώρα διαθέτουμε μια βάση για την κατανομή της εξουσίας και είμαστε έτοιμοι γι' αυτήν», ανέφερε η ηγέτις του Σιν Φέιν χαιρετίζοντας «μια ιστορική ημέρα», τρία χρόνια μετά την αποχώρηση του κόμματός της λέγοντας ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα δεν συμπεριφερόταν στο Σιν Φέιν ως ίσο προς ίσο.

Είναι «μια πολύ σημαντική και ιστορική ημέρα, όχι μόνο για αυτούς που μιλούν ιρλανδικά, αλλά και για την αναγνώριση της ιρλανδικής ταυτότητας», πρόσθεσε η ΜακΝτόναλντ.

Το κόμμα της ακολούθησε το παράδειγμα της αρχηγού του DUP Αρλίν Φόστερ, του κόμματος των Ενωτικών, που έχανε δυνάμεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Φόστερ είχε συμφωνήσει νωρίτερα στο προσχέδιο της συμφωνίας κάνοντας λόγο για «δίκαιο και ισορροπημένο συμβιβασμό».

Η Φόστερ δήλωσε σχετικά στο BBC ότι «Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει ότι ζούμε σε μια μοιρασμένη κοινωνία, που αναγνωρίζει ότι καμιά ταυτότητα δεν θα πρέπει να υπερισχύει έναντι μιας άλλης»,

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ως τη Δευτέρα, το Λονδίνο είχε προβλέψει να προκηρύξει τοπικές εκλογές.

Δεν διευκρινίστηκε πότε η Συνέλευση του Στόρμοντ (σ.σ. το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας), στο Μπέλφαστ, θα συνεδριάσει εκ νέου, ούτε και το πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το διακύβευμα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς το τοπικό κοινοβούλιο στο εξής θα πρέπει να αποφασίσει επί των επίμαχων τελωνειακών ρυθμίσεων ώστε να αποτραπεί η επαναφορά χερσαίων συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και τη Βόρεια Ιρλανδία με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Ιανουαρίου.

Το DUP και το Σιν Φέιν αναμένεται να μοιραστούν τη διακυβέρνηση της βρετανικής επαρχίας, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία έθεσε τέλος στην περίοδο των «Ταραχών» ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς καθολικούς και τους Ενωτικούς προτεστάντες. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές διήρκεσαν 30 χρόνια και άφησαν πίσω τους 3.500 νεκρούς.

Ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο προκάλεσε την κατάρρευση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού τον Ιανουάριο 2017 και σειρά διαπραγματευτικών κύκλων δεν επέτρεψαν να αρθεί το αδιέξοδο. Νέες συνομιλίες επαναλήφθηκαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά τη νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές.