Συγχαίρει τον πρόεδρο της Γουινέας, όχι τον Μπάιντεν
Τουρκικό ΥΠΕΞ

Συγχαίρει τον πρόεδρο της Γουινέας, όχι τον Μπάιντεν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να συγχαρεί τον Αλφά Κοντέ που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γουινέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolou, χωρίς ωστόσο να πράξει κάτι παρόμοιο για τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν που κατάφερε να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει περάσει εξάλλου ούτε ένας χρόνος από την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας για τις δηλώσεις Μπάιντεν τον περασμένο Δεκέμβριο που έκανε λόγο  ότι πρέπει να υπάρξει νέα προσέγγιση με τον Ερντογάν και είχε εκφράσει την ανησυχία του για την στενή συνεργασία της Τουρκίας με την Ρωσία. 

 Συγκεκριμένα το συγχαρητήριο μήνυμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  προς τον Κόντε αναφέρει:

«Συγχαίρουμε τον κ. Alpha Conde και ευχόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι ευνοϊκάγια τον φιλικό και αδελφικό λαό της Γουινέας», Πιστεύουμε ότι η πολιτική διαδικασία στην προσεχή περίοδο θα πραγματοποιηθεί με βάση την κοινωνική συναίνεση και με μια περιεκτική προσέγγιση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της Γουινέας».

Να σημειωθεί πως τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουινέας.