Στο τραπέζι η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Αύξηση 50% της εξόρυξης λιγνίτη λόγω της κρίσης

Στο τραπέζι η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Αύξηση 50% της εξόρυξης λιγνίτη λόγω της κρίσης

Στο τραπέζι μπαίνει και επίσημα το ενδεχόμενο παράτασης της λετουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, πέραν των χρονοδιαγραμμάτων του αρχικού πλάνου απόσυρσης, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται η ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα ως προς την διάρκεια του πολέμου και η εκρηκτική πορεία των τιμών στο φυσικό αέριο. 

Το θέμα άνοιξε από τη Κοζάνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μιλώντας στα εγκαίνια του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ, δεν απέκλεισε αν το απαιτήσουν οι συνθήκες να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν το 2023.

Στο ίδιο πλαίσιο, παραμένει ανοικτό το τι θα συμβεί με τη νέα μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5, η οποία μπαίνει σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2022, και ενώ το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι έως το 205 θα δουλέψει ως λιγνιτική, όμως από εκεί και πέρα θα μετατρέπονταν σε μονάδα φυσικού αερίου.

Εφόσον, υπό το φως των νέων δεδομένων, η Ευρώπη αναθεωρήσει την στρατηγική της για το φυσικό αέριο, τότε δεν αποκλείεται η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 να καθυστερήσει και η μονάδα να λειτουργήσει ως λιγνιτική ακόμη και μέχρι το 2028.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι νέες συνθήκες, πολλώ δε μάλλον το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια (έως τις 25 Μαΐου οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να έχουν απαντήσει στο ρωσικό ερώτημα), ανατρέπουν τουλάχιστον προς το παρόν, μια σειρά από βεβαιότητες για το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο. 

Στην κατεύθυνση των όσων είχε γράψει προ ημερών το Liberal, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται για την επόμενη διετία κατά 50% η παραγωγή λιγνίτη, προκειμένου να ενισχυθούν οι ενεργειακές άμυνες της χώρας απέναντι στις νέες συνθήκες και φυσικά μπροστά στο σενάριο διακοπής προμήθειας του ρωσικού αερίου.

Στα 15 εκατ τόνους η ετήσια εξόρυξη λιγνίτη

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη λιγνίτη θα αυξηθεί στα 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας μπορεί να ανέλθει στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο. Αρκούν αυτές οι 2 επιπλέον TWh; 

Από μόνες τους δεν αρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις που θα προκύψουν στην παραγωγή ηλεκτρισμού αν πάψουμε να εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. 

Σήμερα η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στις 55 ΤWh το χρόνο. Εξ αυτών, οι 20 TWh παρήχθησαν πέρυσι από φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι το ρωσικό ισοδυναμεί με το περίπου 40% των συνολικών μας εισαγωγών σε φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές από Gazprom συνέβαλαν ώστε να παραχθούν 8 TWh ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτές, το 25% θα καλυφθεί μέσω των επιπλέον 2 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που θα προέλθει από την αύξηση των εξορύξεων στην επόμενη διετία.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ΔΕΗ να επιταχύνει μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της, ώστε αυτές να μπορέσουν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαζευτεί πολύ περισσότερος λιγνίτης στις αυλές των συνολικά 7 εργοστασίων της ΔΕΗ, δηλαδή των πέντε του Αγ. Δημητρίου, της μονάδας στη Μελίτη και εκείνης στη Μεγαλόπολη. 

Τι προβλέπεται για κάθε μια από τις 7 μονάδες

Το πλάνο προβλέπει ότι:

Στην περίπτωση των πέντε μονάδων του Αγ. Δημητρίου, ο στόχος είναι από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως που είναι το σημερινό πλάνο, η ποσότητα στην αυλή του να φτάσει τους 1,75 εκατ. τόνους μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στην Μελέτη, από τους 220.000 τόνους η παραγωγή θα πρέπει να φτάσει τους 300.000 τόνους μέχρι τα τέλη του μήνα.

Στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, οι σημερινοί 270.000 τόνοι, θα πρέπει να γίνουν 500.000 τόνοι.

Αναφερόμενος στον λιγνίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ναι, για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση 50% στην εξόρυξη λιγνίτη λόγω κρίσης, παραμένει η προσήλωση της χώρας στις ΑΠΕ