Στο 30% η κάλυψη των απωλειών για τα ακίνητα - 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση
Τροπολογία στη Βουλή

Στο 30% η κάλυψη των απωλειών για τα ακίνητα - 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση

Την κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στη διάταξη αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος (σ.σ. δηλαδή το ένα τρίτο ) των μηνών αυτών ,με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά.

Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχει χάσει 2.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων κατά 40%, θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 667 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τη διάταξη το ποσό που δεν εισπράχθηκε δεν συνιστά εισόδημα και κατ΄επέκταση δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό όμως αφορά τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021. Δηλαδή τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν προφανώς και δεν θα φορολογηθούν

Στην τροπολογία συμπεριλαμβάνονται και οι μειώσεις ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα μειώνεται:

Μείωση από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου

- Μεταφορές: από το 24% σε 13%, 62 εκατ. ευρώ

- Σερβιριζόμενος καφές και μη αλκοολούχα ποτά: Από 24% σε 13%, 48 εκατ. ευρώ

- Τουριστικό πακέτο: 1 εκατ. ευρώ

- Εισιτήρια κινηματογράφων: από το 24% σε 13%, 11 εκατ. ευρώ

- Δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης: Φοροελαφρύνσεις 35 εκατ. ευρώ.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης μέχρι 31/10/2020, της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας ή παράχθιας ζώνης χωρίς δημοπρασίας στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα.

Από το σύνολο των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην τροπολογία προκύπτει δαπάνη 1,25 δισ. ευρώ από τη θεσμοθέτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγεία από τον κορονοϊό.

Επίσης η απώλεια εσόδων από τις μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ ανέρχεται σε 131 εκατ. ευρώ.,