Στις αγορές μυρίζει άνοιξη αλλά η Deutsche Bank βλέπει διόρθωση 10%

Στις αγορές μυρίζει άνοιξη αλλά η Deutsche Bank βλέπει διόρθωση 10%

Μετά από εβδομάδες απαγορευτικών λόγω της πανδημίας COVID-19 το άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών πλησιάζει, βελτιώνοντας τη ψυχολογία στις αγορές, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία την Τρίτη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης χαλαρώνει τους περιορισμούς για όσους έχουν εμβολιαστεί και η Γαλλία θα επιτρέψει στην εστίαση να ανοίξει ξανά από τις 19 Μαρτίου σε εξωτερικούς χώρους.

Μετά από ένα αργό ξεκίνημα η Ευρώπη προβλέπεται να πετυχαίνει τον στόχο της να εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων με την πρώτη δόση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η ευρωζώνη θα φτάσει το 50% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για θετικές εξελίξεις για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και η σύσταση των Βρυξελλών να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια δίνει ώθηση στις μετοχές των αερομεταφορέων.

Η Βρετανία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαίου μετά από μήνες περιορισμών, ωστόσο πολλοί από τους κύριους προορισμούς δε θα συμπεριληφθούν στη λίστα των χωρών για διακοπές χωρίς καραντίνα.

Μόνο 12 χώρες μπήκαν στη λεγόμενη πράσινη λίστα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Τοπ προορισμοί όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ έμειναν εκτός, κίνηση που εξόργισε αεροπορικές εταιρείες και tour operators που μάχονται να επιβιώσουν στην κρίση της πανδημίας.  

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν κόψει ταχύτητα μετά από την άνοδο των τριών τελευταίων μηνών σε επίπεδα ρεκόρ και οι μετοχές που δείχνουν ώριμες για διόρθωση είναι τα μεγάλα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας. Με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, αφαιρουμένου του πληθωρισμού, να είναι αρνητικές μια διόρθωση θα είναι μάλλον βραχύβια.

Ωστόσο, οι ούριοι άνεμοι εξασθενούν. Πιθανότατα κορυφώθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο με την Deutsche Bank να προβλέπει διόρθωση της τάξης του 10% στη χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνοντας ότι τα χρηματιστήρια πέφτουν κάθε φορά που ο δείκτης ISM του Ινστιτούτου Διαχείρισης Προμηθειών υποχωρεί από μια κορυφή, πράγμα που έγινε πρόσφατα.

Επίσης, μετά την παλίρροια ρευστότητας αναμένεται να ακολουθήσει η άμπωτη. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες μέχρι στιγμής δεν έχουν σταματήσει το τύπωμα χρήματος ούτε έχουν προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων αλλά η αύξηση της προσφοράς χρήματος έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

Ένας άλλος προβληματισμός στις αγορές έχει να κάνει με τον πληθωρισμό και πόσο πρόσκαιρη θα είναι η επιτάχυνση του. Καθώς διανύουμε τις ημέρες του Μαΐου τα ερωτήματα αυτά δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.

Η προσοχή των επενδυτών θα είναι επίσης στραμμένη στις δημοπρασίες ομολόγων στις ΗΠΑ για επιβεβαίωση ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή μετά την άνοδο των αποδόσεων που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές το πρώτο τρίμηνο και δημιούργησε ανησυχίες ότι η άνοδος του κόστους χρήματος θα μπορούσε να πλήξει τη χρηματιστηριακή αγορά και ιδιαίτερα τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Tο αμερικανικό υπουργείο οικονομικών θα δημοπρατήσει 3ετη ομόλογα για να αντλήσει $58 δισ. την Τρίτη και θα ακολουθήσει δημοπρασία 10ετών την Τετάρτη για να αντληθούν $41 δισ. και 30ετη ομόλογα την Πέμπτη για άντληση $27 δισ.

Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων σταθερό στα $80 δισ. μηνιαίως από τα μέσα Απριλίου.

Ενώ οι διεθνείς επενδυτές εστιάζουν στον πληθωρισμό και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα επιτόκια, στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι η πιστωτική επέκταση που δημιουργεί πονοκέφαλο στους αξιωματούχους.

Φρέσκα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες ημέρες που θα διαμορφώσουν τις επιλογές του Πεκίνου που πρόσφατα αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά κατοικίας.

Δεν προβλέπονται πολιτικές απομόχλευσης όπως το 2018, αλλά οι αρχές μπορεί να πατήσουν φρένο στην πιστωτική επέκταση αν αυτή εκτοξευτεί.

Στο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων το bitcoin διπλασίασε την αξία του πριν αρχίσει να χάνει ύψος πρόσφατα και τώρα είναι η σειρά των μικρότερων ανταγωνιστών του, των λεγόμενων altcoins για τις δικές τους ημέρες στον ήλιο. Το Ethereum έφτασε τα $3.560 πρόσφατα και ακολούθησε ανοδικά και το Dogecoin. Η άνοδος τους μίκρυνε το μερίδιο του bitcoin στην αγορά κρυπτονομισμάτων των $2,4 τρις σε χαμηλό διετίας.