ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα εμβόλια της Pfizer - Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα εμβόλια της Pfizer - Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η αποστολή που μεταφέρει τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στη χώρα μας, ενώ γύρω στις 2 τα ξημερώματα θα αναχωρήσει για την Αθήνα ώστε να συνεχιστεί το «ταξίδι» του εμβολίου, αφού στις 7 π.μ. του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη παράδοση των πρώτων δόσεων του εμβολίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φορτηγό που μεταφέρει τα εμβόλια στάθμευσε σε γνωστό ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως μετέδωσε το thestival.gr, ενώ στον ίδιο χώρο θα παραμείνει μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υποδέχθηκε την αποστολή στον Προμαχώνα.

Γύρω από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πάνοπλοι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ομάδας ΟΠΚΕ βρίσκονται διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή.Το απόγευμα της Παρασκευής έφτασε στην Ελλάδα, οδικώς μέσω Προμαχώνα, η πρώτη παρτίδα με τις 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Τα πρώτα αυτά εμβόλια κατευθύνονται στο κέντρο διανομής της Αθήνας, από το οποίο και θα διανεμηθούν στα υπόλοιπα τέσσερα κέντρα, δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα και Κρήτη. Μέσω αυτών θα διοχετευθούν στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής.

Εκτός από τα εμβόλια που έχουν προβλεφθεί για τον εμβολιασμό των προσώπων που θα σημάνουν μεθαύριο Κυριακή την έναρξη της πρώτης φάσης του σχεδίου «Ελευθερία», τα υπόλοιπα αφορούν τις δύο δόσεις για περίπου 4.500 υγειονομικούς της 1ης γραμμής που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν από τους πρώτους.

Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ.

Στον Προμαχώνα βρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την αποθήκευση και κατόπιν διανομή των εμβολίων.

Την Κυριακή θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι  δυο πρώτοι που  θα εμβολιαστούν είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν θα είναι επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, στις 31 του μήνα θα φθάσουν άλλες 83.850 δόσεις.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραλάβουμε άλλες 429.000 και 333.450 δόσεις, αντίστοιχα.


 

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη διαδικασία του εμβολιασμού

Με την άφιξη των πρώτων δόσεων στην Ελλάδα τίθεται πλέον σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η χώρα μας θα προμηθευτεί πάνω από 28 εκατ. δόσεις εμβολίου, σταδιακά ως το τέλος του 2021.

Ο μεγαλύτερος όγκος της προμήθειας των εμβολίων προβλέπεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ως τον Ιούνιο.

Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά προτεραιότητας

1η φάση

- Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
- Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
- κέντρων αποκατάστασης
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

2η φάση

- Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
 - Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
- Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
- Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
- Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

3η φάση

- Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Εμβολιαστικά κέντρα

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή -όπως διευκρινίζεται- 1.018 γραμμών εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κ.α.), καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους: 

- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr

- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού. 

Σχεδιάζεται επίσης μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Κλειδί ο κωδικός

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό – αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.