Στα 800 εκατ. ευρώ τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Στα 800 εκατ. ευρώ τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Το ποσό των 800 εκατ. ευρώ περίπου θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου η σχετική διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για τα αναδρομικά που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ξεκαθαρίζεται η τροπολογία αφορά σε δαπάνη 900 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και καθώς στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί κρατήσεις και φόροι κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 800 περίπου εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν από την κυβέρνηση τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει παράγραφος της τροπολογίας στην οποία τονίζεται ότι «με την καταβολή των αναδρομικών αποσβήνονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων». Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εκ νέου για να διεκδικήσουν τα δώρα και τις επικουρικές του επίμαχου 11μηνου που απεφάνθη το ΣτΕ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε:

Την εφάπαξ εξόφληση των αναδρομικών των συνταξιούχων είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους συνταξιούχος τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφαση τους ΣτΕ», είπε εξηγώντας ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επεκταθεί και στο Δημόσιο. Δικαιούχοι, κατά τον πρωθυπουργού θα είναι περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Πάντως, όπως υπογράμμισε, επειδή αυτή η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου τέτοιου είδους αιτήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι αποφασίστηκε η καταβολή εφάπαξ των συγκεκριμένων ποσών και μάλιστα χωρίς κούρεμα, αντίθετα με όσα ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται δε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας. 

Ακόμη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως  η πανδημία του κορονοϊού. Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.