Στα 5-6 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα το 2020

Στα 5-6 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα το 2020

Συρρικνωμένα κατά 5 δισ. ευρώ θα είναι τα φορολογικά έσοδα στο τέλος του 2020 σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» στο οικονομικό επιτελείο ενώ δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να φθάσει ακόμα και τα 6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που οι έμμεσοι φόροι κατρακυλήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι απώλειες των φορολογικών εσόδων  ανέρχονται σε 2,650 δισ. ευρώ κι συγκεκριμένα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα 18,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αποφάσεις για μείωση της προκαταβολή φόρου υπολογίζεται να περιορίσει τα έσοδα κατά 1,2-1,5 δισ. ευρώ , τα έσοδα από ΦΠΑ υπολογίζεται να περιορισθούν σημαντικά συνεπεία τη μείωσης της κατανάλωσης, ενώ οι αναστολές φόρων ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι απώλειες θα προκύψουν

Φόροι και εισφορές σε αναστολή. Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκτακτη ρύθμιση της εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου), υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Προκαταβολή Φόρου. Η μείωση της πρρκαταβολής φόρου θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ  Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί  από την κυβέρνηση η προκαταβολή φόρου μειώνεται ως εξής:

Εάν το ποσοστό πτώσης τζίρου το 1ο εξάμηνο του 2020, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019, ήταν μεταξύ 5%-15% η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%

Για πτώση τζίρου 15,1%-25% η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%

Για πτώση τζίρου  25,1%-35% το ποσοστό της μείωσης  φτάνει στο 70%

Για πτώση τζίρου άνω του 35% η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται

Έμμεσοι Φόροι. Παρά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο» τα έσοδα από την κατανάλωση είναι περιορισμένα. Το τρίτο τρίμηνο του έτους που είθισται τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διογκώνονται εξαιτίας της δυναμικής του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια θα συρρικνωθούν σημαντικά και συγκεκριμένα οι απώλειες στο σύνολο του έτους υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί φέτος οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος και εφόσον δεν υπάρξει δεύτερο μεγάλο κύμα πανδημίας τα έσοδα αναμένεται να σημειώσουν κατακόρυφη αύξηση (θα μπαίνουν τα ποσά από τις ρυθμίσεις ενώ θα αυξηθεί και η κατανάλωση) καθώς θα ξεκινούν από ιδιαίτερα χαμηλή βάση. Μάλιστα πηγές του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι τα εισπραχθέντα έσοδα του 2020 μας επιστρέφουν στο 2000.