Στα 31 τα νέα κρούσματα - 4 στις πύλες εισόδου
Κορονοϊός - ΕΟΔΥ

Στα 31 τα νέα κρούσματα - 4 στις πύλες εισόδου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα εκ των οποίων τα 7 είναι εισερχόμενα, και τα υπόλοιπα 24 ιχνηλατήθηκαν  την τελευταία ημέρα σε όλη την Επικράτεια. Συγκεκριμένα 4 από τα εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 3 ακόμη μεταξύ των επισκεπτών στην Ελλάδα, προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο στις Αρχές και έπειτα από μοριακό έλεγχο διαπιστώθηκε πως είναι θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Επίσης 6 καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 5 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, 6 στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και 1 στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς. 

Να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3803 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες).

Σύμφωνα με την καταγραφή της γεωγραφικής διασποράς του ιού, τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, έξι βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, από πέντε στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, έξι στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και από ένα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής και Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 31, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3803 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3803 κρουσμάτων, 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 373932 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5961 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41316 (11.0%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 84 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα:

Κοζάνη: Αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού

Χαλκιδική: Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε σε ανήλικη σε παιδική κατασκήνωση