Στα 15 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Ορούτς Ρέις

Στα 15 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο το Ορούτς Ρέις

Συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες η Τουρκία, με το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις να βρίσκεται 15 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου στις 3 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι χτες αργά το βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα παράνομης Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, δείχνοντας ότι έχει επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων και της κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανανέωση της παράνομης Navtex ισχύει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου με παράλληλη διεύρυνση της περιοχής έρευνας προχώρησε η Τουρκία, συνεχίζοντας την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην ουσία η νέα Navtex, αποσκοπεί στην διατήρηση της πίεσης, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο και να περνά την πολύ κρίσιμη γραμμή του 28ου Μεσημβρινού.

Η ελληνική αντίδραση εκδηλώθηκε με την έκδοση Navtex από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, η οποία τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:

- Τι προβλέπει η παράταση της Navtex για το Oruc Reis - Με έρευνες νότια της Κρήτης απειλεί ο Οκτάι