SMERC: Με επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ μπαίνει στη νέα χρονιά

SMERC: Με επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ μπαίνει στη νέα χρονιά

Κοντά σε νέες συμφωνίες ύψους 40 εκατ. ευρώ, με έμφαση σε κλάδους όπως τρόφιμα και εστίαση σε ρύζι και όσπρια, ξενοδοχεία, φύλαξη κτιρίων και κτηνιατρικά προϊόντα, βρίσκεται το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC), με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη το οποίο έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Βασική επιδίωξη του SMERC είναι η μεγέθυνση των μεγεθών των εταιρειών τις οποίες εξαγοράζει με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται και τη μεγαλύτερη ενοποίηση στους κλάδους τους.

«Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 10 εκατ. ευρώ και μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να επενδύσουμε ακόμη 40 εκατ. Ευρώ», σημείωσε ο κ. Καραμούζης κατά την  διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων (Facility Management), Engie Hellas που μετονομάστηκε σε Cordia. Σκιαγραφώντας τη στρατηγική στόχευση του Fund ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 10 έως 80 εκατ. ευρώ που χρειάζονται στρατηγική επένδυση για να αναπτυχθούν, καθώς ο ανταγωνισμός το ερχόμενο διάστημα πρόκειται να ενταθεί.

Σημείωσε δε ότι στη στρατηγική του SMERC εντάσσεται και αξιοποίηση ευκαιριών από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον δανεισμό τους, αλλά έχουν προοπτικές ανάπτυξης και για αυτό τον λόγο το fund βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εταιρείες διαχείρισης (servicers). “Η αγορά δεν έχει προχωρήσει την εξυγίανση των επιχειρήσεων, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, απλά έχουν αλλάξει χέρια, εμείς έχουμε 140 εκατ. ευρώ που θέλουμε να επενδύσουμε για να επαναφέρουμε επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Υπενθυμίζεται ότι,  η εξαγορά της Cordia είναι η δεύτερη επένδυση του SMERemediumCap (SMERC). Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων.

Αναφερόμενος στην Cordia, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι αποτελεί παράδειγμα των επιλογών καθώς δραστηριοποιείται σε μια κατακερματισμένη αγορά ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στην οποία ο μεγαλύτερος “παίκτης” έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

Για αυτό το λόγο σχεδιάζεται η ανάπτυξη της εταιρείας, τόσο οργανικά όσο και με εξαγορές άλλων εταιρειών με τον κ. Καραμούζη να δηλώνει ότι το fund Θα επενδύσει και άλλα κεφάλαια στον κλάδο του Facility Management. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κλάδος έχει ισχυρές προοπτικές, ευελπιστούμε ότι, το 2022 θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι, το όραμά μας θα έχει υλοποιηθεί», δήλωσε. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα των non performing exposures (NPEs) αναφέροντας ότι  σήμερα, 3.000 εταιρείες έχουν ταξινομηθεί ως NPEs, με το μέγεθος των ανοιγμάτων να ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Θοδωρής Μόσχος, Managing Partner του SMERemediumCap, ο κλάδος του Facility Management έχει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Η αγορά διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ, με την παγκόσμια να φθάνει το 1,5 τρις , εκ των οποίων το 70% είναι outsource, ενώ η ωρίμανση της αγοράς αναμένεται φέρει διπλασιασμό του μεγέθους της.

Ο πρόεδρος της Cordia Γιώργος Δανιόλος και ο διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Κουράτολος υπογράμμισαν πως στόχος της εταιρείας, μετά από την επένδυση του SMERC είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου και ποιοτικότερου παρόχου στον κλάδο του Facility Management, ο οποίος θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες, καλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες τους (one-stop-shop). Μάλιστα επεκτείνει και τις υπηρεσίες της στο ενεργειακό τομέα μέσω υπηρεσιών όπως τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, λύσεις ηλεκτροκίνησης.