ΓΔ: 907,00 -0,08 (-0,01 %)

Τζίρος: 51,85 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,00 -0,08 (-0,01 %)

Τζίρος: 51,85 εκατ. €   RT

Sky News: Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο στην υπόθεση του προκατόχου της

Sky News: Η Σκοτσέζα πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο στην υπόθεση του προκατόχου της

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικόλα Στέρτζον φέρεται να παραπλάνησε την κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της χειρίστηκε τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ, σύμφωνα με το Sky News.

«Το Κοινοβούλιο παραπλανήθηκε από την πρωθυπουργό» είναι το πόρισμα της επιτροπής Holyrood σημειώνει το δίκτυο Sky, για την υπόθεση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη κόντρα ανάμεσα στους άλλοτε στενούς συνεργάτες και συμμάχους.

Η κρίση ξεκίνησε το 2018, όταν δυο γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σάλμοντ τις είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά. Εξ αρχής μάλιστα, οι οπαδοί του Σάλμοντ υποστήριζαν ότι η διάδοχος του ήθελε να τον «εκπαραθυρώσει».

Αφότου ο Σάλμοντ αθωώθηκε τον Μάρτιο του 2020 για 13 κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης εννέα γυναικών, κατηγόρησε την Στέρτζον και την κυβέρνηση ότι τον στοχοποίησαν για πολιτικούς λόγους και κατέθεσε αγωγή για τους χειρισμούς τους.

Κατά τον δικαστικό επανέλεγχο της υπόθεσης, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τη διεκπεραίωση των καταγγελιών βάρυνε «προφανής προκατάληψη» και πλήρωσε τα δικαστικά έξοδα του Σάλμοντ που έφταναν τις 500.000 λίρες.

Μετά τη δίκη, δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστές επιτροπές για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, μια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και μια για αυτούς της Στέρτζον προσωπικά. 

H πρώτη εξ αυτών, στην οποία μετέχουν βουλευτές, έρευνα τον τρόπο που η επεξεργάστηκε η κυβέρνηση τις καταγγελίες κατά του Σάλμοντ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο σύζυγος της Στέρτζον, Πίτερ Μορέλ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Κόμματος της χώρας, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις σε δημόσιους λειτουργούς για να προσαχθεί ο Σάλμοντ.

Η δεύτερη επιτροπή έρευνα το κατά πόσο η Στέρτζον παρενέβη τους κανόνες δεοντολογίας αφού δεν ανέφερε στις αρχές ως όφειλε τις συναντήσεις που είχε με τον πρώην προσωπάρχη του Σάλμοντ το 2018.

Αν η βρεθεί τελικά ότι η Στέρτζον έσπασε τον «κώδικα συμπεριφοράς» τότε θα είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί, σενάριο το οποίο είναι το χειρότερο δυνατό για το κόμμα της αφού τον Μάιο επίκειται μεταξύ άλλων, εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Jeff J Mitchell/PA via AP