8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Σερβία - Κορονοϊός: Στο 50% ο δείκτης θετικότητας, εκ περιτροπής διδασκαλία στα σχολεία

Σερβία - Κορονοϊός: Στο 50% ο δείκτης θετικότητας, εκ περιτροπής διδασκαλία στα σχολεία
AP Images

Δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στη Σερβία. Μετά το χθεσινό ρεκόρ πανδημίας με 19.901 νέα κρούσματα και σήμερα η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 19.063 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου του κορονοϊού 37 ασθενείς.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο δείκτης θετικότητας έφτασε το 50,42% γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον». Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τάση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων εξαιτίας της λειτουργίας των σχολείων τα οποία άνοιξαν στις 24 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση προκείμενου να ανακόψει την διασπορά της νόσου αποφάσισε την μείωση στο μισό των μαθητών σε κάθε τμήμα με την εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας όπου, εναλλάξ σε καθημερινή βάση, το 50% των μαθητών θα παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα και οι υπόλοιποι διαδικτυακά.

Το αποκορύφωμα του νέου κύματος της επιδημίας αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου όταν, όπως εκτιμάται, θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά η νόσος. Το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα όπου τα Covid ιατρεία των κέντρων υγείας κατακλύζονται από άτομα που φέρουν συμπτώματα και προσέρχονται για να εξεταστούν.

Στα νοσοκομεία επίσης αυξήθηκαν οι εισαγωγές ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 3.206 ασθενείς εκ των οποίων οι 138 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση τςη πανδημίας στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 1.598.910 κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 13.377 άτομα από επιπλοκές της νόσου. Ο δείκτης θνητότητας ανέχεται στο 0,84%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ