Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας σήμερα το πρωί, καθώς η οικονομία της χώρας δέχεται ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού και ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενημέρωσε ότι η συζητά με τις χώρες του G20 για νέες γραμμές ρευστότητας.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκική λίρας έφτασε έως και το 7.49 στις πρωινές συναλλαγές, ξεπερνώντας κατά πολύ το 7.236 στο οποίο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018 εν μέσω της τότε σφοδρής νομισματικής κρίσης. Στην συνέχεια πάντως η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε ξανά ελαφρώς και πλέον διαμορφώνεται στο 7,26 σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Χτες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει συνομιλίες με τις χώρες της G20 για τη δημιουργία νέων γραμμών swaps. «Δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιαστούν τις διαπραγματεύσεις πριν από την ολοκλήρωσή τους» είπε, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό να γίνουν συμφωνίες με περισσότερες από μία χώρες».

Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη του εθνικού νομίσματος έχουν φέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στις 24 Απριλίου, τα αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο από 2 δισ. δολάρια για να υποστηριχθεί η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με το δολάριο.

Γενικότερα, το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό έντονη πίεση εν μέσω κλιμάκωσης του πληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας και αναιμικής ανάπτυξης, την ώρα που η Τουρκία καταγράφει πλέον τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε μια άλλη προσπάθεια να στηριχθεί το νόμισμα της χώρας, η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Τουρκίας ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για τους αλλοδαπούς που πραγματοποιούν συναλλαγές σε λίρα προκειμένου να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να περιοριστεί το  short-selling.